ISRAEL ANUNȚĂ CĂ VA CONTINUA RĂZBOIUL ÎN GAZA „CU SAU FĂRĂ SPRIJIN INTERNAŢIONAL”

Şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, a declarat miercuri că războiul împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas din Fîşia Gaza va continua „cu sau fără sprijin internaţional” şi că un armistiţiu este exclus în acest stadiu, informează AFP, citată de Agerpres.

„Israelul îşi va continua războiul împotriva Hamas, cu sau fără sprijin internaţional. În acest stadiu, aceasta ar fi un cadou pentru organizaţia teroristă Hamas şi i-ar permite să ameninţe din nou locuitorii Israelului”, a declarat Eli Cohen într-un comunicat, după apelurile internaţionale presante pentru încheierea unui armistiţiu. 

Adunarea Generală a ONU a cerut marţi „o încetare a focului umanitară imediată” în Gaza, un text neobligatoriu care, totuşi, îşi propune, prin majoritatea sa covîrşitoare, să exercite presiuni asupra Israelului şi a aliatului său american.

Miercuri, în a 68-a zi a războiului, armata israeliană a anunţat că 115 dintre soldaţii său au murit în Fîşia Gaza de la debutul ofensivei. Zece dintre aceştia au fost ucişi în luptele din nordul Fîşiei marţi, ziua cu cel mai grav bilanţ de la declanşarea operaţiunilor terestre la 27 octombrie.

Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas a anunţat marţi că 18.412 de persoane au murit în bombardamente, în majoritate femei şi minori.

 

Netanyahu spune că Israel va merge „pînă la capăt, pînă la victorie”

„Nimic nu ne va opri” pe calea „victoriei” în războiul împotriva Hamas, nici moartea soldaţilor şi nici „presiunile internaţionale” pentru o încetare a focului, a declarat miercuri premierul israelian, Benjamin Netanyahu, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Vom continua pînă la final. Nu există nicio îndoială. Spun acest lucru şi în lumina marii suferinţe cauzate de pierderile militare, dar şi în lumina presiunilor internaţionale. Nimic nu ne va opri. Vom merge pînă la capăt, pînă la victorie, nimic mai puţin”, a afirmat Netanyahu în cursul unei vizite la o bază militară în sudul Israelului. 

La rîndul său, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a calificat drept „iluzie” orice soluţie politică în Fîşia Gaza fără participarea „mişcărilor de rezistenţă” palestiniene.

„Orice aranjament în Gaza sau cu privire la cauza palestiniană fără Hamas sau mişcările de rezistenţă este o iluzie”, a declarat Ismadl Haniyeh, cu sediul în Qatar, într-un discurs televizat.

Ismail Haniyeh a subliniat, totuşi, că este dispus să discute „o încetare a agresiunii în Gaza”. Potrivit acestuia, Hamas este pregătit pentru discuţii „pe o cale politică ce va asigura dreptul poporului palestinian la un stat independent cu Ierusalimul drept capitală”.

Sursa: digi24.ro