ISLAMISTII BOKO HARAM AU UCIS 38 DE PERSOANE IN NIGER, IN MAJORITATE FEMEI SI COPII

Islamiştii Boko Haram au ucis 38 de persoane, în majoritate femei şi copii, în atacuri comise în noaptea de miercuri spre joi în sud-estul Nigerului, a anunţat ministrul de interne din această ţară, informează AFP.

Atacurile au fost comise asupra a două sate din regiunea Diffa, a precizat ministrul Hassoumi Massaoudou la postul public de radio.

"Bilanţul total provizoriu este de 38 de civili morţi, dintre care 14 bărbaţi, 14 femei şi 10 copii", a adăugat el.

Este cel mai mare număr de morţi înregistrat în Niger de cînd această ţară a intrat, la începutul lunii februarie, în războiul împotriva grupării armate nigeriene.

Potrivit unui locuitor dintr-unul din satele atacate, citat de postul de televiziune Anfani, care dispune de un birou în capitala provincială Diffa, atacatorii au ajuns în cursul serii, "au tras focuri de armă şi au dat foc la tot ce le cădea în cale".

"Unii dintre civili au fost arşi de elemente ale Boko Haram, iar alţii au fost împuşcaţi", a precizat Anfani.

Un jurnalist independent contactat la Diffa de AFP a indicat că "luptătorii Boko Haram au venit din Nigeria".

Cele două localităţi atacate se află în apropierea rîului Komadougou Yové care marchează frontiera dintre Niger şi Nigeria, a indicat o sursă umanitară.

Islamiştii au venit din Nigeria cu maşini, "pe care le-au lăsat la frontieră şi au luat-o pe jos să atace cele două sate", a povestit jurnalistul independent, adăugînd că atacatorii "au forţat femeile şi copii să intre în case, după care le-au dat foc".

Este cel mai sîngeros atac atribuit grupării Boko Haram în Niger de la cel de la sfîrşitul lui aprilie de pe Insula Karamga, pe lacul Ciad, cînd 74 de persoane au fost ucise, dintre care 46 de soldaţi. Alţi 32 de militari sînt în continuare daţi dispăruţi.

Forţele de securitate din Niger desfăşoară operaţiuni aeriene şi terestre pentru a-i "prinde şi neutraliza" pe atacatori, a mai spus ministrul de interne, care a promis că guvernul va face tot posibilul pentru "a urmări peste tot şi a învinge definitiv aceste hoarde teroriste".

La Ciad, un dublu atentat atribuit de asemenea Boko Haram s-a soldat luni cu 33 de morţi în capitala N’Djamena.

Forţele armate din Nigeria, Ciad, Niger şi Camerun luptă împreună împotriva insurgenţilor Boko Haram, care au jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Armatele celor patru ţări au reuşit să le administreze mai multe înfrîngeri serioase islamiştilor Boko Haram în confruntările din ultimele luni.

Sursa: Agerpres