IRINA VLAH. PORTRET DE ”AGENT POLITIC RUS” CU CETĂȚENIE MOLDOVENEASCĂ

”Neutralitate” după ”model găgăuz”

Autor: Mihai CONȚIU

Irina Vlah, fosta bașcană a Găgăuziei, a anunțat, pe 16 Noiembrie 2023, lansarea asociației obștești „Platforma Moldova”. ”A venit timpul să ne mobilizăm”, a spus această politiciană cu cetățenie moldovenească și cu manifestări de agent politic rus. Vlah nu a oferit detalii despre membrii asociației și nici despre sursele de finanțare a acesteia. În același timp, fosta bașcană s-a adresat „către partidele de opoziție, indiferent de doctrină”, menționînd că „a venit timpul să facem un front comun”. Front comun, împreună cu Rusia, împotriva Statului Republica Moldova și a integrării europene, bineînțeles! Din acest apel, înțelegem clar că, pentru ea, ”partidele de opoziție” sunt doar acelea care se supun Kremlinului – PSRM, PCRM, partidele controlate de către Ilan Șor și celelalte partide pro-rusești mai mult sau mai puțin vizibile.

”Profesia mea e Politica”, răcnește Vlah prin intermediul titlului unei cărți pe care și-a lansat-o anul trecut, dar haideți să vedem cum își face ea această… ”meserie”!

Relativ oficial, Irina Vlah a fost băgată în politică de către Vladimir Voronin și atît de mult i-a plăcut acolo încît n-a mai vrut să iasă nici măcar să mai ia puțin aer. Astfel, în perioada 2005-2015, a fost penetrată în Parlament din spatele perdelelor PCRM. Mai apoi, între 2015 și 2023, a fost ditamai bașcana Găgăuziei, fiind împinsă, succesiv, de la spate, cu parfum ”sKremlinez, de către comuniști și socialiști. Că este o ”oamă” de nădejde și o ”patrioată” pînă-n călcîie, o dovedește faptul că i-a fost decernată înalta distincție Ordinul de Onoare. Dacă Plahotniuc deține încă Ordinul Republicii, de ce să ne mai mirăm că Irina Vlah este posesoarea Ordinului de Onoare?

Întrucît ocupația ei de bază nu este alăptatul, gătitul în bucătărie, făcutul pieței, plimbatul cîinelui ori scărpinatul în cap, ci politica, mă voi limita la o scurtă analiză a ultimului său discurs avortat, iar asta pentru că în conținutul lui găsim nuanțe politice, economice, geopolitice și geostrategice, care se încadrează perfect liniei directoare a Kremlinului cu privire la Republica Moldova. Nu am nimic personal cu Vlah, dar o analizez în virtutea faptului că este persoană publică, iar asta întrucît faptele sale o definesc drept un politician care atentează la siguranța națională, suveranitatea și integritatea Țării al cărei cetățean este.

Referindu-se la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, Vlah rostește enormitatea potrivit căreia acesta trebuie privit prin prisma realităților în care trăim. Spun ”enormitate” întrucît Vlah se referă la ”realități în care Rusia vrea ca moldovenii să trăiască”!

„Această problemă are și o dimensiune economică. Una este atunci cînd marile puteri cu economii puternice participă la o cursă de înarmare și cu totul alta cînd militarizarea este realizată de cea mai săracă țară din Europa. Cheltuielile pentru apărare s-au dublat în doi ani. În același timp, cheltuielile pentru asigurările sociale vor crește cu doar 11% în acest an. Nu ne putem permite ca creșterea cheltuielilor militare să fie mai mare decît creșterea cheltuielilor sociale. Securitatea noastră ca națiune depinde de cît de educată și sănătoasă este națiunea noastră. Stoparea exodului populației, reforme de calitate în educație și sănătate, investiții mari în aceste domenii…”, a spus Vlah.

Observăm aici cu cîtă demagogie operează Vlah în clipa în care pune în balanță necesitatea supremă de Apărare a Țării în fața pericolul unei Rusii criminale care a invadat Ucraina cu o serie de fenomene social-economice interne specifice nu doar Republicii Moldova, ci chiar și unei Țări membre a UE și NATO ca România – emigrația, educația, sănătatea și asistența socială. În acest context, Vlah vrea să-și convingă susținătorii moldoveni pro-ruși că Republica Moldova s-ar înscrie deja într-o ”periculoasă cursă a înarmărilor”, așa cum o face Rusia, fără s-o numească, în speranța că va cuceri nu doar Ucraina.

Această teză moscovită valabilă strict pentru Republica Moldova este însușită și propagată, în egală măsură, de către socialiști, comuniști și mafia politică a lui Ilan Șor. Oamenii sunt efectiv cumpărați cu mărunțiș de către aceștia, sunt scoși, contra cost, la proteste și dresați să-i creadă că UE și NATO sunt un pericol pentru Republica Moldova, nu brutala, criminala și primitiva Rusie. Oamenii cinstiți și cu mintea limpede din această Țară, însă, știu prea bine că doar Occidentul susține Republica Moldova și îi poate garanta un viitor democratic, prosper și independent. Perspectivele pro-rusești sunt… popularea Siberiei.

”Ce ne oferă statutul de neutralitate?”, întreabă Vlah și tot ea își răspunde: ”În primul rînd, unește societatea noastră. (…) Neutralitatea creează condiţii favorabile pentru comerţul extern. Aderarea consecventă la statutul de neutralitate înseamnă că nu ne implicăm în conflictele militare. (…) În același timp, păstrăm posibilitatea de a colabora cu toate părțile în interesul Republicii Moldova. Neutralitatea oferă Republicii Moldova avantaje pe arena internațională. Putem acționa ca o platformă de negociere și ca un mediator în rezolvarea conflictelor complexe…”

Mai are rost să spun că afirmația lui Vlah prin care spune că neutralitatea ”unește societatea și facilitează comerțul exterior” este o imensă tîmpenie pe care doar ”un cap pătrat” modelat de Kremlin o poate spune? Vorbind despre neutralitate, Vlah flutură înspre imaginația unora spectrul că renunțarea la acest statut implică participarea Moldovei la conflicte militare. De parcă UE și NATO i-a trimis pe moldoveni, cu prioritate, nu și pe ruși, în Afganistan ori la Centrala de la Cernobîl, după explozie! Despre actuala ”neutralitate” cu armament și trupe rusești de ocupație în Transnistria Vlah nu sughiță nimic! Rușii au nevoie de această neutralitate artificială ca să-i cucerească mai grabnic pe moldoveni spre a-i înrola să lupte pe front împotriva ucrainenilor și întregului Occident democratic și civilizat.

O ultimă tîmpenie spusă de Vlah ca să închei citatul: Ea afirmă că neutralitatea oferă ”avantaje pe arena internațională” prin aceea că, atenție!, ”Republica Moldova poate acționa ca o platformă de negociere și ca un mediator în rezolvarea conflictelor complexe…”. Cu alte cuvinte, această ”politiciană de meserie” vrea să spună că o Republică Moldova neutră ar putea fi, în mod obligatoriu, solicitată la masa negocierilor să medieze conflicte gen războiul dintre Israel și Hamas, cel dintre Rusia și Ucraina și tot așa. Vlah deja se vede într-o astfel de postură, apărînd, firește, interesele Rusiei. Păi, deocamdată, Republica Moldova e neutră – de ce nici măcar unui alcoolic nu-i trece prin minte să se întrebe de ce nimeni de pe arena internațională nu s-a gîndit să-i ofere statutul de mediator? Din cauza unora ca Vlah, Republica Moldova nu se poate media nici pe sine însăși”.

În concluzie, constatăm în ce situații nu doar periculoase pentru Țară îi pun rușii pe unii politicieni moldoveni supuși lor, ci și în posturi penibile, degradante. Vlah, în calitate de ”agent politic rus” cu cetățenie moldovenească propune Republicii Moldova o neutralitate după ”modelul găgăuz”. Se știe că neutralitatea artificială actuală a fost impusă de Moscova Republicii Moldova după încetarea războiului de pe Nistru din 1991-1992, după ocuparea Tighinei și instalarea permanentă a trupelor ruse de ocupație în regiunea transnistreană. Despre ce neutralitate vorbește Vlah? Nu, nu-i tîmpită ori proastă, ci deznaționalizată de ruși și utilizată de ei în calitate de inamic al moldovenilor și al Statului Republica Moldova!