ION CEBAN, VIENA ȘI CUIBUL SPIONILOR RUȘI DIN UE

Acum, o vizită în capitala Austriei, poate echivala și cu una la sediul FSB

Autor: Mihai CONȚIU

În cele ce urmează, nu vom face un proces de intenție primarului Chișinăului, Ion Ceban, ci vom aborda fapte și raționamente logice, în contextul în care rîvnește la un al doilea mandat. Este și firesc să-l analizăm deoarece este o persoană publică salarizată din banii noștri. La ora actuală, parcurgînd lista celor înscriși în lupta de ocupare a fotoliului de primar general al capitalei, Ion Ceban nu prea are contracandidați redutabili. Este, în opinia mea, pentru prima dată cînd în actualul mandat de primar nu s-a furat masiv așa cum am fost obișnuiți în absolut toate mandatele de pînă la el, dar nu despre asta este vorba!

Numeroase instituții mediatice au afirmat că Ion Ceban este omul rușilor sub acoperire. Aceste bănuieli, afirmații s-au accentuat, scriindu-se că ”miroase a pute”, pe măsură ce edilul, succesiv, ”a început să vorbească în limba română despre integrarea în UE a Țării”, și-a creat propriul partid, părăsindu-i pe socialiști așa cum i-a părăsit și pe comuniști, și-a făcut ”lipiri” discutabile prin înfrățirea cu Primării din România și cu una de sector din București etc. Misiune sub acoperire?!?

Parafrazîndul pe filosoful român Andrei Pleșu, vin și eu și zic: Nu poți fi cioară pe timpul aflării în PCRM și PSRM și, brusc, acum să ai pretenția că ești porumbelul păcii! Spun asta în contextul în care îmi amintesc despre înverșunata opoziție a lui Ion Ceban față de limba română, România și UE, Occidentul în general, pe vremea cînd era comunist și socialist. Pruncia și maturitatea lui politică au evoluat și s-au consolidat în doctrine comunist-socialiste pro-rusești. Noii lui reorientări îi lipsește o ”mărturisire” totală și credibilă public despre ”relațiile tainice cu rușii” la care a participat ori a fost martor, pe vremea aflării lui în PCRM și PSRM.

Pe data de 30 Septembrie, am citit știrea că Ion Ceban a efectuat o vizită la Viena ”pentru a consolida relațiile cu administrația vieneză și a pune bazele unor noi inițiative comune”.

”Avem un parteneriat extraordinar cu Primăria Vienei, cu orașul care este în topurile privind confortul urban și soluțiile urbane din lume. Avem subiecte de discutat privind competențele Primăriei în domeniul gestionării traficului și soluțiile care pot interveni, inclusiv cu proiecte-pilot. De asemenea, vom discuta proiecte legate de digitalizare. Pînă acum, am avut o asistență extraordinară din partea Vienei pe partea de echipamente, mașini, consultanță și mă bucur că putem să realizăm aceste parteneriate împreună”, a declarat primarul Ion Ceban, într-o intervenție live din Viena.

Atît! Nimic despre întrevederile avute – nume de persoane și funcțiile lor, rezultatele întîlnirilor etc.! Nici pe site-ul Primăriei nu apare nimic, în afară de știrea că vizitează Viena și intervenția lui pe care am citat-o mai devreme! Această ”discreție edilitară” m-a determinat să-i analizez vizita la Viena într-un context mai lărgit, luînd în considerare afirmațiile din presă prin care este acuzat că ar fi omul rușilor sub acoperire.

În acest context, pentru mine, vizata la Viena a lui Ion Ceban poate echivala cu o vizită la Moscova, la sediul FSB ori al SVR. În urmă cu ceva timp, toate marile publicații occidentale, din UE și SUA, au publicat reportaje ample, dezvăluiri, cu probe și fapte, că la Viena există cel mai numeros și puternic cuib al spionilor ruși, în interiorul UE, dar, tangențial, și în NATO, în contextul în care unele dintre Țările din UE sunt și membre ale Pactului Nord-Atlantic. După cum bine știm, Austria și-a conservat o trainică legătură politică și, mai ales, economică cu Rusia, iar asta și în contextul războiului din Ucraina. Totodată, se pare că partea austriacă, potrivit presei occidentale, nu este deloc ”alarmată” de faptul că serviciile secrete rusești au cel mai ofensiv și puternic centru de comandă al Kremlinului la Viena.

Departe de mine gîndul de a-l acuza pe onorabilul primar Ion Ceban că, la Viena, ar fi fost contactat, programatic, de către agenți ai Centralelor FSB ori SVR de acolo! Cu toate acestea, ținînd seamă de invadarea Ucrainei de către Rusia, de aversiunea agresivă a Kremlinului față de guvernarea proeuropeană de la Chișinău, de alegerile locale care vor fi geopolitice, nicidecum politico-edilitare pentru oamenii simpli, mă întreb: Dar dacă?

P. S. Foarte discret, în intervenția sa live din Viena, Ceban a ținut să precizeze că, ”în ultimii ani, Chișinăul a dezvoltat peste o sută de parteneriate viabile care au fost deja realizate sau încă sunt implementate. Municipalitatea are proiecte bilaterale cu orașe din România, cu orașe și capitale europene, cu orașe din Turcia, Israel, SUA etc.” Ați băgat de seamă că Rusia este trecută la etc.? Ca să nu ne prindem!?!