Incestul, o problema alarmanta in Franta

O comisie independentă a alertat, Miercuri, într-un raport asupra consecinţelor traumatizante ale incestului şi violenţelor sexuale asupra copiilor în Franţa, Guvernul anunţînd imediat o serie de măsuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Comisia independentă privind incestul şi violenţele sexuale asupra copiilor (Ciivise) a realizat un bilanţ al acestor sechele uneori invizibile plecînd de la 16.414 de mărturii primite de la lansarea apelului său la mărturii în urmă cu un an.

„Ceea ce sare în ochi cînd citim e-mail-urile primite este expresia suferinţei, o suferinţă extremă şi de durată. Nu este vorba de ceva dureros care s-a întîmplat cu mult timp în urmă, ci se trăieşte astăzi”, a explicat judecătorul Edouard Durand, copreşedinte al Ciivise.

Cei care depun mărturie „aproape întotdeauna” evocă consecinţe „asupra vieţii lor intime la vîrsta adultă, de cuplu, a vieţii lor de părinţi, a sexualităţii lor”, notează raportul.

La scurt timp după publicarea acestui raport, Guvernul francez a anunţat măsuri de combatere a violenţelor sexuale împotriva minorilor, salutate de Comisia pentru incest.

Proiect de retragere a autorităţii parentale părintelui incestuos, campanie naţională, sprijin pentru victime şi profesionişti: scopul este de a consolida mijloacele de combatere a violenţelor sexuale care afectează 160.000 de minori în fiecare an.

Ciivise „salută faptul că a fost ascultată şi că recomandările au fost preluate de Guvern”, a reacţionat copreşedintele său, Eduard Durand.

Guvernul vrea să „consolideze pregătirea profesioniştilor din domeniul Sănătăţii” şi să finanţeze o „campanie naţională majoră” de prevenire la începutul anului 2023.

„Adulţii trebuie să identifice mai bine semnalele şi, dacă este necesar, să-şi împărtăşească îndoielile, chiar înainte de a avea certitudini”, a declarat Charlotte Caubel, secretarul de stat pentru Copilărie, pentru Le Figaro.

Îngrijitorii, directorii de şcoală, profesorii de sport trebuie „să-şi pună în mod sistematic problema violenţelor sexuale”.

Odată ce incestul a fost depistat, următorul pas este consolidarea tratamentului judiciar, în contextul în care 70% dintre plîngeri sunt clasate fără urmare.

Guvernul va continua să desfăşoare Unităţi de primire şi control pediatric pe tot teritoriul, asociind anchetatori, medici, psihologi, pentru a examina copilul în siguranţă.

Unul dintre progresele cele mai aşteptate de asociaţii este „retragerea în principiu a exercitării autorităţii parentale în cazul condamnării unui părinte pentru violenţe sexuale incestuoase asupra copilului său”.

Guvernul va depune în Parlament un amendament legislativ pentru a permite acest lucru, acceptînd totodată că o instanţă poate refuza solicitarea „dintr-o motivaţie specială”.

„Miezul problemei rămîne rata prea mare a clasărilor fără urmare şi rata prea scăzută a dezvăluirilor de violenţe sexuale. Este necesară consolidarea identificării şi consolidarea urmăririi penale, ceea ce tind să facă măsurile anunţate de Guvern. Vom urmări cu atenţie ca acestea să fie implementate”, a comentat judecătorul Durand.

O persoană din 10 a fost victima abuzului sexual în copilărie în Franţa, potrivit Ciivise.