In urma solicitarii patriarhului rus de incetare a focului de Craciunul pe stil vechi, Kievul o respinge
Ucraina a respins apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, la o încetare a focului între ruşi şi ucraineni cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, care se sărbătoreşte la 7 Ianuarie, relatează DPA şi Ukrinform, potrivit agerpres.
„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat, pe Twitter, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Mihailo Podoliak.
„Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca propagandist de război. Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistînd asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un armistiţiu de Crăciun este o capcană cinică şi un element de propagandă”, afirmă consilierul Preşedinţiei de la Kiev în mesajul său.
Patriarhului Rusiei, Kirill, a lansat un apel către cele două părţi să instituie un „armistiţiu” Vineri şi Sîmbătă în ceea ce el a numit un „conflict intern”.
„Eu, Kirill, patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, mă adresez tuturor părţilor implicate în conflictul fratricid pentru a le invita să instaureze o încetare a focului şi să pecetluiască un armistiţiu de Crăciun”, a declarat el într-un mesaj postat pe site-ul internet al Bisericii Ruse.
Patriarhul rus a cerut un armistiţiu de la 12:00 (10:00 GMT), 6 Ianuarie, pînă la 00:00, pe 7 Ianuarie (22:00 GMT în 6 Ianuarie), potrivit AFP.
Acest armistiţiu trebuie să permită ortodocşilor să poată „asista la slujbele din Ajunul şi din ziua Crăciunului” în Ucraina.
Acest mesaj riscă totuşi să nu aibă decît un impact nesemnificativ în Ucraina, unde influenţa Patriarhiei Moscovei a scăzut în ultimele anii, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană a obţinut autocefalia în 2018-2019, eliberîndu-se de sub tutela religioasă a Rusiei.
Biserica ucraineană rămasă fidelă Moscovei a rupt legăturile cu Rusia în luna Mai, chiar dacă mai mulţi dintre demnitarii săi au fost acuzaţi de luări de poziţie proruse.
Un alt apel la armistiţiu în Ucraina a fost lansat Joi de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut omologului său Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să instituie o „încetare a focului unilaterală” în Ucraina.
Aceste apeluri la armistiţiu intervin după o lovitură ucraineană în noaptea dintre ani care a făcut cel puţin 89 de morţi la Makiivka, în Estul Ucrainei. Un bombardament cît se poate de sîngeros, pe care Armata rusă a trebuit să îl recunoască – fapt extrem de rar – şi care a suscitat critici în Rusia la adresa comandamentului militar rusesc.
Pe frontul din Ucraina, luptele continuau Joi, în special la Bahmut, oraş pe care trupele ruse, susţinute de mercenarii grupului Wagner, încearcă să-l cucerească încă din Vară, cu preţul unor mari distrugeri şi pierderi grele aparent în ambele tabere, notează AFP.