In timpul pandemiei de Covid-19, din programul de asigurari pentru somaj al SUA au disparut 45,6 miliarde de dolari

Escrocii au furat 45,6 miliarde de dolari din programul de asigurări pentru şomaj al SUA, în timpul pandemiei de Covid-19, una dintre metode fiind folosirea numerelor de asigurări sociale ale unor persoane decedate, potrivit unei autorităţi federale de supraveghere, transmite Reuters, scrie news.ro

Cu aproximativ un an în urmă, au fost identificate posibile fraude de aproape 16 miliarde de dolari.

Raportul publicat săptămîna trecută de inspectorul general al Departamentului Muncii din SUA a identificat ”o creştere de 29,6 miliarde de dolari a plăţilor potenţial frauduloase”.

Se presupune că escrocii au depus cereri pentru indemnizaţii de şomaj în valoare de miliarde de dolari în mai multe state simultan, în timp ce unii dintre ei au primit beneficii folosind identităţile persoanelor decedate şi ale prizonierilor care nu erau eligibili pentru ajutor.

De asemenea, s-au bazat pe e-mailuri suspecte care erau greu de urmărit, a spus organul de pază în raportul său.

”Am stabilit că 205.766 de numere de securitate socială ale persoanelor decedate au fost folosite pentru a depune cereri pentru beneficii de pandemie UI (asigurări de şomaj)”, a adăugat raportul.

Programul de ajutor pentru şomaj al Statelor Unite a început în 2020, în primele zile ale epidemiei de coronavirus.

La începutul acestui an, Departamentul de Justiţie al SUA l-a solicitat pe procurorul federal Kevin Chambers pentru a conduce eforturile Departamentului de a ajuta la investigarea escrocilor care au folosit pandemia ca scuză pentru a înşela programele de asistenţă guvernamentală.

În Mai 2021, procurorul general Merrick Garland a lansat un grup operativ de investigare a fraudelor în cazul Covid-19.

Statele Unite cercetează multe cazuri de fraudă legate de programele de asistenţă guvernamentale din SUA, cum ar fi Programul de protecţie a salariilor, asigurările de şomaj şi Medicare.

La începutul acestei săptămîni, procurorii federali au pus sub acuzare 47 de inculpaţi, care au fost acuzaţi că au furat 250 de milioane de dolari dintr-un program de ajutor guvernamental care trebuia să hrănească copiii aflaţi în nevoie în timpul pandemiei.

O organizaţie non-profit din Minnesota, Feeding Our Future, a fost acuzată că a orchestrat acest caz.

Fondatoarea organizaţiei, Aimee Bock, a negat faptele ilegale.

În Martie, Departamentul de Justiţie a declarat că a identificat peste 1.000 de cazuri de infracţiuni care au implicat plata unor beneficii de şomaj în timpul pandemiei.