In timp ce neutra RM are Armata, Academie Militara…
Există 14 țări care nu au Armată Națională
Mihai CONȚIU
Republica Moldova este o țară neutră, are Armată Națională, o Academie Militară și, după cum bine se știe și se simte, este cea mai săracă țară din Europa. E cam greu de crezut că absolut toți absolvenții Academiei Militare urmează calea armelor în Armata Națională. E greu de crezut că toți absolvenții repartizați la diferite unități militare rămîn în Armată prea mult. Există țări dezvoltate, prospere în lume, așa cum, de exemplu, este Liechtenstein, care a renunțat la Armată încă din 1868, pentru a economisi bani. În caz de război, își va face Armată, iar acest Stat are una dintre cele mai mici rate de șomaj din lume.
După ce veți citi cazurile celor 14 state din lume care nu au Armată, veți înțelege că Statul sărac Republica Moldova are toate motivele din lume ca să-și reducă uriașele cheltuieli cu Armata și Academia, putînd foarte bine să se bizuiască pe forțele polițienești profesioniste pe care le are, iar aici mă refer și la forțele cu destinație specială, care fac mai mult decît o armată. Statutul de neutralitate și situația economică dezastruoasă chiar obligă Statul să decidă că nu are nevoie de Armată și academie de profil.
Motivele pentru care țările enumerate mai jos nu au Armată sunt variate, de la caz la caz – lipsa resurselor naturale, sărăcia, dimensiunea mică a statului, populație redusă sau inutilitatea existenței unei Armate chiar și în cazul unei potențiale agresiuni externe. Există unele țări, iar aici ne referim la cele insulare, care au semnat acorduri cu alte state mai mari ca să le asigură protecția, în caz de nevoie. The Telegraph a întocmit o listă cu țări care nu au Armată.
- Costa Rica – Constituția țării „iubitoare de pace” a interzis Armata încă din 1949. Costa Rica a fost recent catalogată drept cea mai fericită țară din lume.
- Liechtenstein – Țara europeană face a renunțat la Armată în 1868 pentru a economisi bani. În caz de război, își va face Armată. Statul are una dintre cele mai mici rate de șomaj din lume.
- Samoa – Nu a avut niciodată Armată. În cazul în care va fi vreodată atacată, Noua Zeelandă a promis să-i sară în ajutor.
- Andorra – Micul stat a reușit să stea departe de războaie în ultimii 1.000 de ani, motiv pentru care nu are nici Armată. În caz că se întîmplă ce-i mai rău, Statul are tratate de protecție cu Spania și Franța.
- Dominica – Țara insulară din Caraibe nu are o Armată din 1981. Nu e de mirare, avînd în vedere că are o populație foarte mică.
- Tuvalu – Țara membră Commonwealth din Polinezia nu a avut niciodată Armată. Sunt slabe șanse să aibă vreodată nevoie pentru că insula are resurse naturale limitate și nu este situată într-o zonă strategică importantă. De asemenea, are o populație de aproape 12.000 de oameni.
- Vatican – Cea mai mică țară din lume nu are Armată și este de înțeles de ce.
- Grenada – Încă din momentul invaziei americane din anul 1983, statul Grenadă din Marea Caraibelor nu a mai avut o forţă Armata. De aproape 3 decenii, Grenada se bazează doar pe forţă poliţienească şi pe un precar Sistem de Protecţie Regională.
- Republica Kiribati – Este o altă țară insulară care nu are Armată, dar se bazează pe Noua Zeelandă și Australia, în caz de nevoie.
- Republica Nauru - Australia este responsabilă să asigure liniștea insulei, deși statul are poliție Armată. Țara are doar 28 de kilometri de străzi.
- Sfînta Lucia – Această țară are două forțe paramilitare mici, dar nu și Armată propriu-zisă. Este protejată de Sistemul de Protecție Regională – un acordul semnat de asemenea de alte țări precum Dominica, Grenada, Barbados, Antigua și Barbuda, St. Kitts și Nevis și Sfîntul Vicențiu și Grenadinele.
- Insulele Solomon – În urma neliniștii din 2006 și a intervenției Australiei și Noii Zeelande, nu a fost menținută Armată în Insulele Solomon. Statul are, în schimb, unele dintre cele mai frumoase recife de corali.
- Insulele Marshall - Nici urmă de Armată aici. Nici nu e nevoie, avînd în vedere că SUA sunt responsabile să apere această republică.
- Statele Federale ale Microneziei – Țara cuprinde aproximativ 600 de insule și a semnat, de asemenea, acordul de apărare cu SUA, alături de Insulele Marshall și alte țări insulare din Pacific și Palau.
Prin urmare, în contextul arătat mai sus, este justificat ca Republica Moldova să renunțe la Armată? Logica și realitățile existente ne spun că da, că țara are statut de neutralitate, este extrem de săracă, are forțe polițienești de elită care pot substitui Armata, se află în inima Europei, totuși, iar chestiunea transnistreană tot nu justifică existența unei Armate. În conflictul din 1991/1992 de pe Nistru, nu Armata a fost vioara întîi, ci forțele speciale, flancate cu voluntari și alți rezerviști. Crede cineva că în situația ipotetică în care ar exista o agresiune din partea trupelor militare profesioniste din Transnistria militarii moldoveni în termen, care reprezintă grosul Armatei Naționale, ar putea face față? Nicidecum! Greul apărării ar pica tot în sarcina celor care pot acționa ca un ”Fulger”, ca niște ”Pantere” și elitele polițienești.
Fiind un Stat neutru care poate renunța la Armată, în scenă trebuie să intre diplomația, care trebuie să obțină garanții externe ferme în scopul garantării integrității acestei neutralități stipulată și în Constituție. Aici nu-i vorba decît de voință politică și de renunțarea la orgolii și la birocratismul cazon bugetofag!