IMPULSIONAREA RELAȚIILOR ECONOMICE DINTRE R. MOLDOVA ȘI SUA

Conducerea Serviciului Vamal a participat la cea de-a VI-a sesiune a Comitetului mixt moldo-american pentru cooperare comercial-economică (JCC), care s-a desfășurat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Delegația SUA a fost condusă de către reprezentantul comercial adjunct al SUA, Jayme White.

În cadrul reuniunii, reprezentanții celor două delegații au definitivat sectoarele prioritare pentru cooperarea comercial-economică bilaterală și modalitățile de coordonare a acțiunilor comune pentru următoarea perioadă.

Printre acestea se numără facilitarea comerțului dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, importanța transparenței legislației și practicilor regulatorii, angajamentele de recunoaștere continuă a standardelor internaționale, dar și cooperarea pe dimensiunea digitalizării, comerțului electronic, securității cibernetice și a tehnologiilor informaționale.

În continuare, părțile au evidențiat importanța cooperării ambelor state în domeniile strategice, inclusiv mecanismul de examinare, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale realizate în domeniile de importanță pentru securitatea statului, politicile în domeniul muncii și protecției sociale, respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, lupta cu corupția și asigurarea condițiilor favorabile pentru mediul de afaceri.

Totodată, reuniunea a constituit un prilej pentru a trece în revistă principalele reforme și planuri în domeniul dezvoltării mediului de afaceri, în special simplificarea procedurilor și de reglementările.

Comisia Comercială Mixtă Moldova - SUA este o platformă eficientă de consolidare a relațiilor bilaterale, inclusiv prin intensificarea comerțului bilateral și îmbunătățirii a climatul investițional al Republicii Moldova.

Sursa: mai.gov.md