Impostura prezidentiala

I-a cășunat pe acest popor și noi să nu zicem nimic?

Mihai CONȚIU

În spațiul virtual, cîțiva inși, despre care îți e greu să crezi că au absolvit măcar două clase de școală elementară, mă apostrofează că ”o atac” pe domnișoara Președinte Maia Sandu, că am ceva cu ea. Adevărul e altul: ea are ce are cu aceste popor pe care-l minte că i-a fost sortit să-l izbăvească de toate alea. Știind cam ce hram poartă în realitatea ascunsă, sunt sigur că datoria mea de jurnalist e s-o demasc. Am tot făcut asta cu Plahotniuc vreo 9 ani și, acum, pe ea s-o las în pace cînd văd că îi calcă pe urme?

Periodic, începînd cu 1991, pe rampa politică apar tot felul de tineri politicieni, parcă de nicăieri, care jură pe Biblie și pe mamă că sunt în stare să-și dea și viața pentru acest popor. Mulți chiar reușesc să-i convingă pe moldovenii mai naivi că reprezintă ”viitorul” și, în consecință, sunt votați. Deși unii ne flutură pe la nas tot felul de masterate obținute prin Occident, sunt de o incultură crasă. Ei nu cunosc bine absolut nici o limbă, iar aici mă refer la exprimarea gramaticală corectă și, firește, obligatorie, mai ales în cazul limbii lor materne. Studiourile de televiziune în care sunt invitați devin un fel de Piață Centrală a semidocților agresivi și atotștiutori. Sar, cu ușurință, de la politică, la medicină, de la medicină, exhaustiv, la dragostea față de oameni și noile modele de chiloți de damă.

Amintiți-vă cum Chirtoacă, ”tînăra speranță politică”, și-a bătut joc de Primărie cum a vrut, sub comanda unchiului său Ghimpu, iar acum a devenit un cadavru politic rău mirositor! Începînd cu 2009, a apărut o altă generație de ”tineri salvatori ai nației” și școliți prin Occident. Aceștia, după ce și-au făcut ”rosturile”, sub protecția lui Filat, după ce finanțările externe au devenit mai generoase pentru ONG-urile lor, ca la un ordin, s-au pus la dispoziția Maiei Sandu și au fondat PAS. Deplîng sărăcia din Moldova, însă ei trăiesc ca boierii. Acum, ei sunt niște profitori conjuncturali. Vor intra și ei în uitare, dar cu ce preț? Puțin le pasă că ”prețul” e amărăciunea moldovenilor! Vor rămîne tot bogați, împreună cu ONG-urile lor și cu ușile deschis pentru alte slujbe în Occident, grație CV-ului de foști demnitari în Moldova. Poporul va rămîne același, la fel.

Acum, tinerii și mai puțin tinerii foști PLDM-iști cred că e ”timpul lor”, de cînd Sandu a devenit Președintă. Impostura prezidențială de care dă dovadă Sandu și alegerile anticipate le vor prefigura ”viitorul trecut al timpului lor de acum”. Sandu vrea să fie un fel de dictator absolut cu ”iluminism european”, iar oficialii europeni încă închid ochii și-i par a fi complici. Deocamdată, căci și lui Filat i-au fost!

În acest context, mă voi opri doar la un singur aspect – vizitele ei la Kiev, Bruxelles și Franța, cu accent pe ultimele două. Demnitarii din UE și Președintele Franței sunt politicieni experimentați și buni cunoscători ai cutumelor diplomatice. Ei știu că vizitele Maiei Sandu sunt forțate, de imagine politică justificativă în plan intern, ca să le dea certitudine unor moldoveni că are susținere externă, dar și că au un caracter electoral, în perspectiva alegerilor anticipate, pentru diasporă! Totodată,demnitarii din UE și Președintele Franței ȘTIU, DAR TAC în privința faptului că Sandu nu a efectuat aceste vizite în calitate de Președinte responsabil, democrat și transparent.

Orice Președinte de Țară, chiar și cei din regimuri dictatoriale, atunci cînd efectuează o vizită în străinătate, comunică oficial tuturor cetățenilor de ce face vizita respectivă, ce vrea să transmită interlocutorilor și ce vrea să obțină de la ei. Există, firește, ”omisiuni”, în cazul întrevederilor dintre șefii de Stat ai marilor puteri, dar în cazul Președintei Sandu nu e cazul. Sandu nu a spus nimănui ce caută la Kiev, Bruxelles și Paris! Ea a venit de acolo cu promisiuni și angajamente abstracte. Nimeni nu a putut-o lua în serios atîta vreme cîte aici, în Țară, nu avea un Guvern care să-i legitimeze vreun angajament, vreo înțelegere. Ea a reprezentat doar o Putere reprezentativă, nu una executivă!

Observați că ea fuge și de presă după aceste vizite? La cîtă ”dragoste” arată ea față de moldoveni și de Țară, crede cineva că, după ce nu va mai fi Președintă, va rămîne în Republica Moldova? Psihanaliștii știu la ce mă refer!