IARASI FARA MOLDOVA...

Chișinăul oficial iarăși ignoră cea mai importantă platformă de comunicare a regiunii din Asia și Oceanul Pacific

În timp ce viața politică din Moldova se zbate în interiorul triunghiului Chișinău-Bruxelles-Washington, sectorul real al economiei tot mi des privește spre Apus. Spre Apusul cel mai îndepărtat. Șeful unei importante întreprinderi de producere a uleiului vegetal, cu capacități, care ar permite acoperirea necesităților Moldovei cu acest produs în două zile și jumate, recent a declarat pentru o revistă de afaceri, că vede lărgirea exportului exclusiv în China. Acolo se înregistrează un consum colosal de ulei vegetal și crește interesul pentru înlocuirea uleiurilor din rapiță, bumbac, soia și palmier anume cu cel din floarea soarelui. Mai multe asociații lucrează pentru schimbarea structurii consumului, astfel potențialul creșterii vânzărilor în China este enorm. Însă, în Moldova, acest lucru îl văd doar acei, care cu adevărat fac ceva.  Există exemple, când întreprinzătorii din Moldova creau de la zero întreprinderi de succes în statele Orientului îndepărtat sau în Asia, iar ulterior promovau (și o fac până acum) marca statului natal în această regiune în interesul reciproc al partenerilor.  Însă interesul autorităților față de posibilitățile economice și comerciale în direcția Asiată și Pacifică crește doar în perioadele de șocuri imprevizibile. Imediat ce nivelul stresului cobora, se diminuau și tentativele de a examina și înțelege perspectivele colaborării în Orientul îndepărtat. Ca rezultat, relațiile comercial-economice ale Moldovei din această regiune se limitează la mulțumiri pentru ajutoare umanitare și crearea condițiilor pentru importatori. Chișinăul oficial e orientat spre Occident, în timp ce rămân fără atenție posibilități, care atrag toată lumea spre Orientul îndepărtat, care se dezvoltă intens.

 

La vârf de interes

În perioada 2 - 4 septembrie, la Vladivostok va avea lor al VI-a forum economic oriental. El a fost creat ca un instrument de dezvoltare a Orientului îndepărtat, însă a devenit cea mai importantă platformă de comunicare a întregii regiuni asiate și pacifice.  Al V-a forum, care a avut loc în anul 2019 ( în 2020 a fost anulat din cauza pandemiei ) a adunat o cantitate enormă de participanți – opt mii. Președinți, prim-miniștri, investitori, întreprinzători mari și mijlocii din diferite domenii. Este o mărturie expresivă a eficacității platformei, menită să atragă investitori și să consolideze relațiile de afaceri. În anul curent forumul promite să fie de proporții și mai mari, deși va fi organizat în formă hibridă. Pentru participarea offline au fost admiși doar patru mii de participanți, însă pentru a satisface interesul declarat față de eveniment au fost organizate studiouri, care vor activa în regim de  teleconferință din Seul, Tokio și Shanghai, de asemenea,  au fost minuțios  gândite posibilitățile tehnice de comunicare neîntreruptă a auditoriului din întreaga lume. Este vorba despre cele mai stringente probleme. În particular, despre economia timpului de azi, în care nu se mai regăsesc multe din  trecut – de la un șir de servicii până la numeroase profesii. De asemenea, despre responsabilitatea comună în lumea care se schimbă. În contextul incendiilor groaznice și cataclismelor naturale, acest compartiment al forului se referă la relațiile dintre state, dinamica prețurilor, cererea pentru resurse și influența tuturor acestora asupra economiei și afacerilor. Va fi o discuție largă și despre elaborarea modalităților și formatelor noi de colaborare, reconfigurarea etapelor de aplicare a taxei pe valoare adăugată, consolidarea legăturilor dintre economiile regionale.Toate aceste teme sunt în vârful interesului internațional, orientat spre dezvoltare și viitor. Prezența la forum nu e doar fascinantă, ci, mai întâi de toate, convenabilă.  Doar Rusia a inițiat în timpul forului economic 2,5 mii de proiecte noi în valoare de 1,9 trilioane de ruble.  Din Vladivostok majoritatea pleacă cu idei și acorduri noi.  Din păcate, reprezentanții Moldovei vor lipsi printre ei...

 

Posibilități ratate

Țara noastră nu a manifestat niciodată interes față de Forumul economic apusean. Posibil, că este vorba despre un rateu al diplomaților care reprezintă Moldova în statele din regiune, printre care și membri ai G7 și G20. Informarea guvernului despre posibilitățile de perspectivă în statele în care sunt acreditați  este o obligație a ambasadelor, însă, probabil că nivelul de pregătire a misiunilor noastre diplomatice nu a permis să înțeleagă prioritățile aflării într-un spațiu, unde sunt reprezentate grupuri integraționiste de țări, cu tot potențialul promițător. Actuala putere se poziționează ca una, care se deosebește principial de toate celelalte – atât ca nivel de înțelegere a proceselor internaționale, cât și ca nivel de înțelegere a necesităților business-ului autohton, însă nici ea, deocamdată, nu a manifestat interes față de formatul de discuție internațională în direcția orientală. Probabil, cauza rezidă în faptul că acest format este creat de Rusia, țară, cu care actuala guvernare încă va trebui să construiască un dialog. Chișinăul oficial, în limitele propriilor puteri demonstrează pregătirea pentru acest lucru, însă acțiuni concrete deocamdată nu au fost. Participarea la Forumul economic internațional ar putea constitui primul pas. Și ar arăta Moldovei situația reală.Situația este de așa o natură, încât provocările realității de după pandemie sunt mai puternice decât principiile confruntării geopolitice.  Atunci când vorbim despre supraviețuirea comună, interesele înguste politice trec pe plan secund. Iar cu ele – războiul sancțiunilor, concurența vaccinurilor și miza pe politicieni. O reprezentare largă la forumul din Vladivostok, care depășește regiunea asiată și pacifică – este o dovadă elocventă. Perioada dominării în Moldova a agendei geopolitice  a fost prea îndelungată și a cauzat un nivel mai mare de sărăcie și ruinare. Discursul unificator al actualilor guvernanți semnalează dorința de a încheia această etapă definitiv. De ce, dar, să nu treacă de la vorbe la fapte?!

Piotr DARII