HOLLANDE: POROSENKO VA EFECTUA O VIZITA IN FRANTA SAPTAMINA VIITOARE

Preşedintele francez François Hollande a anunţat miercuri, cu ocazia unei vizite în Elveţia, că îl va primi «săptămîna viitoare» la Paris pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko, informează AFP.

«Acordul de la Minsk nu poate fi pus în practică decît graţie intervenţiei OSCE şi noi vrem ca acordul de la Minsk să fie deplin respectat şi aplicat. Va trebui să veghem la acest lucru», a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă în capitala elveţiană.

Anunţul lui Francois Hollande intervine într-o perioadă în care Parisul, Berlinul, Moscova şi Kievul depun eforturi pentru susţinerea acordului de pace de la Minsk, ameninţat de tensiunile crescînde din estul Ucrainei, care continuă să facă victime.

Acordul de la Minsk semnat pe 12 februarie şi intrat în vigoare trei zile mai tîrziu, care prevede în special o încetare a focului şi o retragere a armamentului greu pentru a crea o zonă-tampon între beligeranţi, a permis instalarea unui calm relativ în estul Ucrainei.

În pofida acestui noi acord, confruntările continuă între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi. Conflictul din estul Ucrainei a cauzat deja moartea a peste 6.000 de persoane în ultimele 12 luni.

Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko se pronunţă pentru trimiterea unei misiuni de menţinere a păcii pentru sprijinirea OSCE, în special în scopul controlării frontierei ruso-ucrainene, zonă pe unde Rusia trimite arme rebelilor separatişti, potrivit Kievului şi Occidentului.

Sursa: Agerpres