HOLLANDE A DISCUTAT CU MERKEL ŞI POROŞENKO DESPRE SITUAŢIA DIN UCRAINA

Preşedintele francez Francois Hollande a discutat la telefon duminică după-amiază cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko despre situaţia din Ucraina, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

"Ei au făcut un bilanţ al discuţiilor în curs între Kiev şi Moscova asupra punerii în aplicare a protocolului de la Minsk, în special aplicarea unei încetări a focului efective, schimbul de prizonieri şi reluarea dialogului cu separatiştii în cadrul grupului de contact", precizează comunicatul, citat de AFP.

Pe teren, unde un armistiţiu a fost anunţat marţi în estul separatist prorus, luptele au scăzut semnificativ, dar nu au încetat. În opt luni, conflictul ucrainean a făcut 4.634 de morţi, dintre care peste 300 în ultimele trei săptămîni, potrivit ONU.

Hollande şi dna Merkel "au subliniat importanţa de a lucra la o soluţie instituţională pentru estul ţării respectînd integritatea teritorială a Ucrainei". "Ei au marcat necesitatea ca autorităţile ruse să ia toate măsurile aşteptate de la ele pentru a ajuta la reducerea tensiunii, aşa cum i-a indicat preşedintele republicii preşedintelui /Vladimir/ Putin în timpul întîlnirii de la Moscova pe 6 decembrie".

Ei "l-au încurajat de asemenea pe preşedintele Poroşenko să angajeze reformele aşteptate pentru redresarea situaţiei economice şi financiare a Ucrainei. Aceasta este o condiţie pentru consolidarea ajutorului internaţional", conchide comunicatul.

FMI, care a acordat în primăvară Kievului un ajutor financiar de 17 miliarde de dolari în cadrul unui plan de salvare de 27 miliarde legat de ţările occidentale, a avertizat în noiembrie că ţara ar avea nevoie de 19 miliarde suplimentare pînă la sfîrşitul anului 2015.

Eliberarea de noi fonduri ar fi crucială pentru autorităţile ucrainene, care trebuie să ramburseze datoria lor la gaz faţă de Rusia şi să găsească o soluţie la penuria de cărbune ce ameninţă ţara odată cu apropierea iernii, notează AFP.

Sursa: Agerpres