HILLARY CLINTON SE ANGAJEAZA SA CONSOLIDEZE LEGATURILE CU ISRAELUL DACA VA FI ALEASA PRESEDINTE

Candidata democrată la președinția SUA, Hillary Clinton, susține că dorește întărirea «legăturilor indestructibile» între Statele Unite și Israel, invitîndu-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o vizită la Washington în prima sa lună la Casa Albă, dacă va fi aleasă președinte, a relatat AFP.

«Alianța între cele două națiuni ale noastre transcende politicul», a scris Hillary Clinton, într-un editorial apărut miercuri în The Forward, o publicație ce se adresează evreilor americani.

Articolul a apărut înaintea vizitei premierului Benjamin Netanyahu, așteptat luni la Casa Albă, unde va fi primit de președintele Barack Obama. Această întîlnire va fi prima după încheierea acordului, la mijlocul lunii iulie, între marile puteri și Teheran asupra programului nuclear iranian, acord catalogat de Netanyahu drept o «eroare istorică».

Editorialul lui Hillary Clinton, fost secretar de stat, diferă ca tonalitate față de relațiile mai degrabă reci dintre premierul israelian și Barack Obama.

«Voi face tot posibilul pentru a consolida parteneriatul nostru strategic și a întări angajamentul Americii pentru securitatea Israelului, asigurînd ca acesta să-și mențină superioritatea militară pentru a putea să se apere», spune candidata democrată la prezidențialele din anul viitor. «Îl voi invita pe premierul israelian la Casa Albă în prima mea lună de mandat», dacă voi aleasă președinte în 2016, a afirmat Hillary Clinton.

Vizita de luni a premierului Benjamin Netanyahu la Washington oferă «șansa de a reafirma legăturile indestructibile de prietenie și unitate» între cele două țări, potrivit acesteia.

Afirmînd că a susținut întotdeauna Israelul, pe care l-a vizitat prima oară în 1981, fostul secretar de stat, între 2009 și 2013, a subliniat activitatea sa în direcția păcii.

«I-am adus pe Netanyahu și pe președintele Autorității (Naționale) Palestiniene Mahmoud Abbas să participe la trei întîlniri tete-a-tete pentru negocieri de pace», a amintit ea, indicînd că de atunci acest lucru nu s-a mai întîmplat. «În calitate de președinte, voi continua această muncă», a promis Hillary Clinton.

Clinton a adăugat că noul val de violențe care zdruncină în prezent Israelul trebuie să «înceteze imediat». Israelienii și palestinienii trebuie să se întoarcă la calea reconcilierii pașnice, mai scrie ea.

În ceea ce privește Iranul, candidata democrată a spus că rămîne angajată să împiedice Teheranul «să obțină bomba nucleară».

Sursa: Agerpres