GOLANI POLITICI VICTORIOȘI ÎN ALEGERI

”Cod roșu” pentru PAS în perspectiva alegerilor legislative

Autor: Mihai CONȚIU

Rezultatele finale ale alegerilor locale de după consumarea turului al doilea sunt de o importanță cu mult mai mare decît mulți ar fi dispuși să admită. Aici mă refer, în mod special, la PAS. Statistica arată că PAS a obținut cele mai multe posturi de primar – 291, fiind urmat de PSRM, cu 144 de primari, și PSDE, cu 103. În acest context, numărul de 116 primari independenți nu este deloc de neglijat. O realitate neplăcută e aceea că degeaba un partid are mulți primari dacă nu are și o majoritate în Consilii.

Statisticile victorioase ale PAS sunt înșelătoare, iar din rîndurile care urmează veți înțelege de ce partidul de guvernămînt, în plan intern, ar trebui să instituie un fel de ”cod roșu” în perspectiva alegerilor legislative. Cu toate că acest partid are cel mai mare număr de primari, PAS nu a cîștigat nici un mandat în nici un municipiu din Țară. La nivel de orașe, și-a adjudecat două fotolii de primar – în Călărași și Nisporeni, unde are majoritate și în Consilii. Adevăratele ”trofee electorale”, însă, sunt Chișinăul, Bălți, Orhei, Comrat, Ungheniul de lîngă România europeană și alte cîteva orașe.

Ca influență electorală la nivel de Țară, în contextul numeric al alegătorilor, toate cele 291 de posturi de primar cîștigate de PAS pălesc în fața pierderii Chișinăului, Bălțiului, Orheiului, Comratului (inevitabil!) și a altor orașe. În condițiile opțiunii europene indiscutabile, metaforic vorbind, cei din PAS sunt niște orășeni mai stilați, comparativ cu golanii politici Renato Usatîi ori Ilan Șor. Sigur, aceștia din urmă par și ei orășeni, numai că din ăia din cartierele periculoase, din zona interlopă.

Marii bandiți, hoți și golani dispun și ei de o paletă generoasă de seducție în rîndul mulțimilor. Așa a fost și va fi întotdeauna pentru că ignoranții, proștii de-a binele și înfometații să se vîndă pe doi bani sunt eterni. În acest context, ”orășenii școliți” din PAS n-au fost capabili să găsească un limbaj comun și convingător cu cei din orașele în care au pierdut. De regulă, populația orășenească este ceva mai bine informată decît cea de la țară. Cu toate acestea, dincolo de abuzurile ori mitele electorale, ”orașele trofee” au votat cu golanii politici și cu Moscova.

În situația dată, PAS este obligat să-și recunoască și să-și definească vina, nu s-o caute în tabăra adversarilor politici. Succesele prezidențiale și diplomatice indiscutabile în plan extern sunt una, iar eșecul politic intern este alta. Aceste alegeri au demonstrat că moldoveanul majoritar nu a înțeles în ce măsură proiectul proeuropean îi este benefic.

Atîta timp cît la fiecare colț de stradă moldoveanul este pîndit de banii pentru rachiu și pîine de la Șor, de ”proiectele sociale” ale mafiotului fugar, de populismele ieftine, dar prizabile, ale lui Usatîi, ale socialiștilor ori ale PCRM, certitudinea integrării europene se ”clatină electoral” din pricina celor din PAS, care nu au găsit ”o soluție electorală magică”, una simplă și atractivă.

Toate sondajele de opinie arată clar că PAS nu va mai cîștiga cu o majoritate absolută alegerile legislative. Cu cine va face o alianță care s-o depășească pe cea dintre socialiști, comuniști, Usatîi și acoliții politici ai lui Șor? Nu are cu cine, iar asta din propria-i vină, din ambiția de a demonstra că prin singularitate absolută poate face totul. În toți acești ani de cînd e la Putere, nu a contribuit deschis la consolidare, nu distrugerea, unor forțe politice proeuropene capabile, prin eforturi comune, să minimalizeze influențele lui Șor și Usatîi, ale socialiștilor, comuniștilor și ale celorlalți de teapa lor.

Astfel, în contextul de astăzi, o viitoare alianță postelectorală dintre PSRM, PCRM, Usatîi și aserviții lui Șor va face pilaf nu doar PAS, ci și perspectivele integrării în UE. Pierderea alegerilor în municipiile și orașele ”trofee electorale” prefigurează o perspectivă electorală legislativă destul de sumbră pentru PAS. Aceste așezări urbane sunt o forță electorală covîrșitoare față de cele 291 de Primării cîștigate de către PAS, chiar și dacă i-ar ”absoarbe” pe cei 116 primari independenți.

Fiind vorba despre ”unele alianțe”, Ion Ceban, primarul Chișinăului, a propus o alianță cu PAS în Consiliul Municipal. De ce nu? Dar cu o condiție: Pentru că tot se declară proeuropean, că vorbește limba română, nu moldovenească, și că este în bune relații cu românii, iar PAS să fie de acord cu o astfel de alianță, Ion Ceban ar trebui să condamne ferm agresiunea criminală a Rusiei în Ucraina, crimele săvîrșite de către ruși împotriva ucrainenilor, să-l califice pe Vladimir Putin drept un dictator criminal, să declare că este aliat cu Ucraina, că susține sprijinul occidental al Armatei ucrainene și absolut toate sancțiunile occidentale impuse Rusiei. Ce zici, Ion Ceban, te bagi?

Față de cele arătate mai sus, înțelegeți de ce PAS trebuie să-și instituie un ”cod roșu” în perspectiva alegerilor legislative viitoare?