GERMANIA OPTEAZA PENTRU REVENIREA RUSIEI IN G7

Grupul celor şapte state puternic industrializate ar trebui de urgenţă să permită Rusiei să revină în Organizaţie, a declarat ministrul economiei din Germania, Sigmar Gabriel.

„Rusia este un jucător important pe arena internaţională. Rusia nu este o ţară cu influenţă regională, după cum pretind unii”, a spus Gabriel în cadrul unui interviu acordat site-ului Russlandkontrovers.de.

“Din aceste motive, fac apel la Rusia să revină din nou în grupul nostru, să facem din nou din G7 formatul de G8”, a spus ministrul.

Russlandkontrovers.de este un site al Forului ruso-german, care a fost înfiinţat în anul 1993 şi întruneşte peste 400 de reprezentanţi ai industriei, ai cercurilor politice şi academice.

Rusia şi şapte alte state – Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA – constituiau grupul G8 pînă în anul 2014, cînd Moscova a fost exclusă „din cauza anexării Crimeei”.

Gabriel, care este şi lider al Partidului Social Democrat din Germania, a spus că Rusia pînă în prezent este un partener economic pentru Germania şi mai ales pentru industria germană, în pofida contradicţiilor şi problemelor. „Este deosebit de important pentru consolidarea relaţiilor internaţionale, mai ales atunci cînd trebuie împreună să trecem peste greutăţi”, a opinat ministrul.

Potrivit lui Gabriel, Rusia de mai multe ori a demonstrat dorinţa de a participa la un dialog constructiv, şi ar fi important ca Occidentul să ţină cont de acest lucru.

Comentariile lui Gabriel au răsunat doar după cîteva zile, după ce un consilier al cancelarului Angela Merkel a spus că examinarea abolirii sancţiunilor împotriva Rusiei este prematură.

Summit-ul anterior al G7, care a avut loc în Japonia, a demonstrat că liderii celor şapte state nu pot nici soluţiona, nici aborda mai multe probleme în lipsa Rusiei. Dilema legată de excluderea Moscovei iarăşi a apărut în prim-plan.

După Reuters, Marea Britanie