GENERALUL PHILIP BREEDLOVE: RUSIA, CU PRIVIREA INDREPTATA SPRE R. MOLDOVA

Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, este una din ţările asupra cărora Rusia îşi îndreaptă privirea, după Ucraina, a avertizat comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove.

"Ce este de supravegheat, sînt locurile unde o campanie mediatică puternică" susţinută de Rusia "este pe cale să fie pusă în aplicare", a declarat generalul, de asemenea şef al Comandamentului european al armatei SUA, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington.

"Şi este ce se întîmplă mai ales în R. Moldova", a continuat el. R. Moldova are în prezent un guvern prooccidental şi "în Transnistria se află trupe ruseşti tocami pentru a împiedica R. Moldova să se îndrepte spre Vest", a reamintit Philip Breedlove.

Transnistria, teritoriu în estul R. Moldova cu o populaţie de 500.000 de locuitori, a cîştigat, cu sprijinul Rusiei, un scurt război de independenţă, niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Generalul Breedlove a subliniat însă că, pentru moment, Ucraina rămîne ţinta cea mai evidentă a Rusiei.

"Cred că nimeni nu poate fi sigur că Vladimir Putin şi-a atins (deja) obiectivele" în ce priveşte această ţară, a mai declarat el.

Philip Breedlove nu a oferit detalii legate de opţiunile propuse de Pentagon preşedintelui Barack Obama privind eventuala furnizare de arme Ucrainei.

"Această discuţie este foarte importantă", dar în faţa Rusiei trebuie folosite în acelaşi timp toate mijloacele de presiune, militare, economice şi de contra-propagandă, a ţinut el să menţioneze.

Rusia a ridicat "foarte sus" ştacheta militară în Ucraina

Rusia "a ridicat foarte sus ştacheta" în dosarul militar din Ucraina, a afirmat miercuri la Washington, comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, într-un context din cele mai tensionate între Washington şi Moscova.

"Peste o mie de vehicule de luptă, forţe de luptă, apărări antiaeriene din cele mai sofisticate, batalioane de artilerie, (preşedintele rus Vladimir) Putin a ridicat foarte sus ştacheta (...) în interacţiunile sale din Ucraina de Est şi în Donbas", a declarat generalul Breedlove în cursul unui briefing de presă la Pentagon.

Generalul a făcut cunoscut că a transmis la Casa Albă "opţiuni" pentru a răspunde necesităţilor în echipamente militare ale ucrainenilor, bine identificate în opinia sa: "Comunicaţii şi bruiaj, capacităţi antiartilerie şi contra-mobilitate", cu alte cuvinte capacitatea de a împiedica trupele adverse să se deplaseze.

El a refuzat să precizeze dacă a recomandat înarmarea ucrainenilor sau, din contră, continuarea politicii actuale care vizează livrarea de echipamente neletale.

"Ceea ce este clar în orice caz, este că situaţia nu se ameliorează, ci se înrăutăţeşte în fiecare zi", a mai declarat generalul american.

De asemenea, comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa a repetat că trebuie acţionat pe plan military şi economic pentru ca Putin să slăbească presiunea asupra Ucrainei. În acelaşi timp, el a recomandat întărirea eforturilor în războiul informaţional.

"Campania de dezinformare desfăşurată de Rusia are caracter mai degrabă invadator. Trebuie să revenim pe acest teren", a afirmat generalul Breedlove.

Sursa: Agerpres