Gala Premiilor UNITEM 2013

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 25 martie, la cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor UNITEM 2013, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
La eveniment au mai participat Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, alţi demnitari, oameni de artă. Evenimentul a avut loc în incinta Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" şi a reunit artişti ai teatrelor profesioniste din Chişinău, Bălţi, Cahul şi Tiraspol.
Premierul în exerciţiu a menţionat că este onorat să participe la această ediţie a Galei Premiilor UNITEM şi a adresat felicitări cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului, care se marchează la 27 martie. ”Acest eveniment vine nu doar să-i premieze pe cei mai buni în arta teatrală, dar şi să scoată în evidenţă oamenii de calitate pe care îi avem şi pe care trebuie să-i preţuim”, a spus Vlad Filat.
În cadrul festivităţii, artiştilor de teatru şi oamenilor de cultură le-au fost acordate 42 de premii pentru cele mai bune roluri, spectacole, scenografie, coregrafie, lucrare regizorală.
Vlad Filat a înmînat două premii de excelenţă: solistului Teatrului Naţional de Operă şi Balet ”Maria Bieşu” Mihai Munteanu, Artist al Poporului, şi actorului şi profesorului Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale”, din Bucureşti, România, Mircea Diaconu.
Premiul „Personalitatea Ţării” a fost acordat actorului de teatru şi cinema, Mihai Volontir. Acest premiu a fost oferit pentru prima dată la Gala UNITEM. Actorul, regizorul şi umoristul Gheorghe Urschi a primit Premiul pentru întreaga activitate. Gheorghe Urschi şi Mihai Volontir nu au putut fi prezenţi la ceremonie, premiile au fost înmînate membrilor familiei.
Actriţa Teatrului „Mihai Eminescu”, Angela Ciobanu, a fost premiată pentru „Cel mai bun rol feminin”, iar premiul pentru „Cel mai bun rol masculin” i-a revenit actorului Teatrului „S uliţî roz”, Nikita Volok. Spectacolul „Equus”, jucat de trupa Teatrului Dramatic pentru Tineret „S uliţî roz”, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol”. „Cea mai bună scenografie” a fost a lui Adrian Suruceanu în spectacolul „My darling Missis Kronky”, la Teatrul de revistă „Ginta Latină“. Pentru „Cele mai frumoase costume” a fost premiată Stela Verebceanu în spectacolul „Frumoasa şi Bestia“, la Teatrul „Luceafărul“. Teatru Licurici a luat premiul pentru „Cel mai bun spectacol pentru copii”.