FRAGILITATEA DIN ASUMĂRILE FERME DE ADERARE LA UE

Victoria Ucrainei este decisivă, nu ghimpele transnistrean

Autor: Mihai CONȚIU

Într-o formă sau alta, am mai abordat necunoscutele din substratul condițiilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Ca o certitudine, Președinția și guvernanții îi asigură pe moldoveni că integrarea europeană ar putea fi săvîrșită prin anul 2030, fără a strecura în discursurile lor măcar o propoziție cauzală care începe cu ”dacă…”. Fiind proeuropean indiscutabil, dar mai cu seamă și în contextul poziționărilor jurnalistice, nu îmi este permis să fac abstracție de acest ”dacă”….

Revin asupra acestui subiect după ce am citit un interviu oferit Digi24.ro de către un europarlamentar român extrem de activ în favoarea aderării la UE a Republicii Moldova – Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova. Printre altele, europarlamentarul român a punctat:

- Republica Moldova dorește în UE, UE dorește Republica Moldova în rîndurile sale, progresăm accelerat, mai ales dacă la Chișinău va fi în continuare un Guvern pro-european, sunt convins că vom face progrese majore. Procesul va fi serios, ca atare, nimeni nu poate da o garanție cu privire la momentul aderării.

- Nu îmi imaginez ca UE să accepte Republica Moldova în rîndurile sale cu soldați ruși staționați în regiunea transnistreană împotriva voinței autorităților de la Chișinău.

- Republica Moldova nu va putea adera complet la Uniunea Europeană cît timp vor exista trupe rusești în Transnistria. Faptul că nu avem încă o soluție la problema transnistreană nu ne împiedică să facem progrese în procesul de aderare. Situația de acolo trebuie rezolvată și va fi finalizată în viitor și nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova.”

Observăm, așadar, că, în primul paragraf, pe fondul procesului și progresului proeuropean, Mureșan spune ”dacă la Chișinău va fi în continuare un Guvern proeuropean” și că ”nimeni nu poate da o garanție cu privire la momentul aderării”. Dacă la Chișinău va exista un Guvern proeuropean după viitoarele alegeri parlamentare e greu de anticipat, fie și dacă ne luăm după sondajele de opinie, erodarea inevitabilă a guvernării și opțiunile electorale îngrijorătoare față de partidele pro-rusești. Totodată, în contradicție cu previziunile guvernanților că aderarea la UE va avea loc în 2030, Mureșan spune că nimeni nu poate da o garanție cu privire la momentul aderării.

În cel de-al doilea paragraf, europarlamentarul român nu-și imaginează ca UE să accepte integrarea în UE cu soldați ruși staționați în regiunea transnistreană împotriva voinței autorităților de la Chișinău. Făcînd sau nu abstracție de războiul din Ucraina, să ne imaginăm care va fi ”voința autorităților de la Chișinău” dacă PAS nu va mai fi la guvernare după viitoarele alegeri parlamentare!

În al treilea paragraf, care derivă din cel precedent, Mureșan declară că nu va pute fi vorba despre o aderare completă cît timp vor exista trupe rusești în Transnistria. Nu încercăm să deslușim ce a vrut să spună Mureșan prin ”aderarea completă”, dar știm că Republica Moldova nu este în situația în care este plasată Republica Cipru. De acord că se vor face progrese în procesul de aderare la UE, numai că nu sunt vizibile în Transnistria, ci numai în teritoriul controlat de Chișinău, dar și acestea fiind neacceptate de către puternicele forțe politice pro-rusești.

Mureșan crede că situația de acolo, adică din Transnistria, trebuie rezolvată și va fi finalizată în viitor și nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova, însă nu vorbește nimic despre condiția fundamentală prin care se poate realiza integrarea europeană – numai dacă Ucraina va reuși să cîștige războiul cu Rusia! Să reținem că integrarea în UE a Republicii Moldova e, deocamdată, ”la pachet” cu cea a Ucrainei!

Cu gîndul la viitoarele alegeri europarlamentare, dar mai ales la cele prezidențiale din SUA, care sunt cruciale pentru Ucraina și UE, ne întrebăm: Dacă Ucraina va pierde războiul, Republica Moldova nu va pierde integrarea europeană ”la pachet” cu Ucraina? Mă opresc aici! Fără nici un răspuns!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31