FRACTIUNEA PSRM ESTE MEREU ALATURI DE POPOR!
Se încheie mandatul celui de-al 20-lea Parlament al Republicii Moldova. Din păcate, această componență jubiliară a Parlamentului a fost cea mai rușinoasă din istoria țării noastre. Acest Parlament a fost constituit din persoane care anterior au ascuns un adevăr teribil despre furtul miliardului de euro din sistemul financiar-bancar al țării. Prin manipulări și cumpărarea într-un mod deschis a deputaților, a fost creată noua majoritate parlamentară. Fracțiunea Partidului Democrat, care la începutul mandatului a acestui Parlament era formată din 19 deputați, și-a dublat numărul deputaților. Componența actuală a Parlamentului a stabilit un record abuziv în comparaţie cu toate parlamentele statelor lumii: în total, la PD au aderat de la alte fracțiuni și grupuri parlamentare 38 de deputați, practic 40% din numărul total de legiuitori.
O pagină aparte din istoria celui de-al 20-lea Parlament a fost votarea pentru Guvernul Pavel Filip, la 20 ianuarie 2016, în momentul în care zeci de mii de cetățeni protestau în frig, în fața clădirii parlamentului. Această decizie a fost posibilă datorită voturilor acelor deputați transfugi. Unica fracțiune din Parlament care în decursul întregului mandat a fost în opoziție este fracțiunea Partidului Socialiștilor, care în urma alegerilor din 2014 a fost cea mai mare fracțiune parlamentară. Socialiștii, față de celelalte fracțiuni, nu au votat pentru nici un Guvern.
Proiecte de legi. În Parlament, fracțiunea PSRM a venit cu 283 de proiecte de legi, dintre care 112 de proiecte de ordin juridic, 66 – sociale, 59 – economice și 46 – cu caracter politic. În total, în decursul a patru ani, Parlamentul a acceptat 50 de proiecte de legi înaintate de către fracțiunea Partidului Socialiștilor. 132 de proiecte de legi au fost respinse de către majoritatea parlamentară, zeci de proiecte sînt în proces legislativ. Toate aceste inițiative au caracter social-economic. De asemenea, majoritatea parlamentară a respins din rea-credinţă zeci de inițiative venite din partea Președintelui Igor Dodon, ales direct de popor. Sînt inițiative bine cunoscute cu privire la anularea legii care obligă cetățenii să achite miliardul, recalcularea pensiilor de două ori pe an, stabilirea capitalului de maternitate, protecția persoanelor cu dizabilități, cît și proiecte politice semnificative ce țin de protecția statalității, interzicerea unionismului, modificarea abordărilor din sistemul de educație.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Începînd cu perioada decembrie 2014, fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat trei moțiuni de cenzură împotriva guvernelor: una împotriva guvernului Valeriu Streleț și două împotriva Pavel Filip. Datorită votului PSRM, prim-ministrul Streleț și Guvernul condus de acesta au fost demiși la 22 octombrie 2015.
Demisiile miniștrilor. Datorită rezoluțiilor, înaintate inclusiv de fracțiunea PSRM, au fost demiși 9 miniștri: Vasile Bîtca, Iurie Chirinciuc, Corina Fusu, Viorel Cibotaru, Ruxanda Glavan, Andrei Galbur, Gheorghe Brega, Svetlana Cebotari.
Multe dintre proiectele de legi au fost copiate în mod cinic și înaintate drept propriile proiecte de către majoritatea parlamentară. În acest sens, fracțiunea PSRM declară că pentru noi nu este important cine semnează proiectele date, important este ca legile să funcționeze în favoarea cetățenilor.
Lucrul zilnic cu cetățenii. În decursul a 4 ani, fiecare deputat a primit peste 33 de mii de persoane. În total, deputații fracțiunii PSRM au avut întrevederi cu 792 de mii de cetățeni, pe care i-au ajutat soluționîndu-le problemele acestora. PSRM este unica fracțiune din Parlament, care desfășoară săptămînal, în fiecare zi de luni, întrevederi cu cetățenii. Deputații fracțiunii noastre sînt bine cunoscuți și vor fi şi mai bine cunoscuți de concetățenii noștri. Imediat după alegerile parlamentare, după ce vom primi majoritatea în noul Parlament al țării, ne angajat să înregistrăm și să adoptăm întregul pachet de zeci de proiecte de legi elaborat de noi, precum și cele propuse de Președinte.
Sursa: socialistii.md