FOREIGN POLICY: ROMÂNIA ȘI RESTUL FLANCULUI ESTIC AL NATO, NOUL CENTRU DE GREUTATE AL ALIANȚEI

Alianța NATO este acum mai relevantă decît a fost vreodată, potrivit lui Mike Rogers, președinte al Comisiei pentru Serviciile Armate în Camera Reprezentanților a Statelor Unite, dar pericolele cu care se confruntă coaliția sînt foarte diferite de cum erau ele la momentul fondării sale. Centrul de greutate al NATO, situat cîndva între Paris și Berlin, s-a mutat acum spre est și se întinde de la Helsinki pînă la Marea Neagră.

Rogers este de părere că a venit vremea ca Statele Unite să pună pe primul loc membrii alianței care înțeleg cu adevărat pericolul pe care Rusia îl reprezintă și care tratează această problemă cu seriozitate.

Națiunile est-europene, și anume Polonia, România, Finlanda și Țările Baltice, înțeleg mai bine decît vecinii lor occidentali nevoia imperativă pentru acțiuni comune cu scopul de a contracara agresiunea rusă.

Spre exemplu, poate că nicio națiune europeană nu a dedicat și sacrificat mai multe resurse pentru a răspunde provocărilor venite din partea Rusiei decît Polonia - o țară cu o populație de 37 de milioane de oameni, aproape la jumătate față de cea a Germaniei.

Polonia și-a propus să își dubleze numărul de soldați pînă la 300.000, ceea ce ar face ca armata poloneză să fie de departe cea mai mare din Europa. În plus, guvernul polonez a adoptat proiecte de lege prin care țara dedică 3% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării și plănuiește să mărească acest procent la 4%.

Rogers a scris în revista Foreign Policy că sprijină inițiativa de a moderniza sistemele de apărare Aegis Ashore din Polonia și România pentru a le permite să monitorizeze rachetele rusești de croazieră, balistice și hipersonice care amenință NATO.

 

Mutarea trupelor americane din „Europa veche” în „Europa nouă”

Banii cheltuiți pentru a înarma Ucraina de către România, Polonia, țările baltice și Marea Britanie ajută să extindă producția, să mărească forța de muncă și să înlocuiască sistemele sovietice din țările din estul Europei cu cele NATO, ceea ce va face armata americană și întreaga alianță mai pregătită în cazul izbucnirii unui viitor conflict.

Marea Britanie și Polonia poartă în acest moment discuții pentru construirea unei mari fabrici de armament pe teritoriul țării care se învecinează cu Ucraina - un pas important înspre autonomia forței de apărare a Europei, potrivit lui Rogers.

Republicanul din Camera Reprezentanților spune că atunci cînd unele țări iau mai multe măsuri de a răspunde amenințărilor la adresa alianței, SUA ar trebui să țină seama de acest lucru și să își reorienteze parteneriatele cu membrii alianței înspre cei care se aliniază mai bine la obiectivele strategice americane.

Corpul al V-lea al armatei Statelor Unite, care va avea o bază permanentă în Polonia, și sistemele de apărare antirachetă Aegis Ashore din România și Polonia fac alianța mai sigură și descurajează alte acțiuni agresive din partea Rusiei.

Estul Europei, acolo unde țările înțeleg cu adevărat cît de periculoasă este Rusia, este locul unde trupele americane sînt mai utile și unde au cel mai mare impact de descurajare, potrivit lui Rogers, care susține o lege ce va obliga Pentagonul să ia în considerare mutarea trupelor din „Europa veche” în „Europa nouă”.

Rogers mai spune că liderii de la Washington trebuie să recunoscă faptul că Actul Fondator NATO-Rusia, semnat în 1997 în scopul cooperării între cele două părți, a fost practic distrus de Moscova după invazia Ucrainei.

Alianța ar trebui să acționeze împreună și să declare desființarea Actului la următorul summit NATO ce va avea loc în capitala Lituaniei.

 

România, printre țările cele mai în măsură să dea următorul secretar-general al NATO

Rogers este de părere că alianța trebuie să se pregătească să răspundă și amenințării Chinei, nu doar a Rusiei, și că următorul secretar-general al NATO ar trebui să vină dintr-una din țările care au dedicat cel puțin 2% din PIB pentru apărare și sînt dispuse să i se opună Partidului Comunist de la Beijing.

Rogers menționează că România, Polonia, Marea Britanie și țările baltice sînt cele mai bune candidate de unde ar trebui să provină următorul secretar-general al NATO.

Recenta vizită a președintelui francez Emmanuel Macron în China și felul în care s-a comportat în fața liderului chinez Xi Jinping - un dictator aflat în plin proces de comitere a unui genocid împotriva unor minorități etnice și religioase din vestul țării - ar trebui să preocupe întreaga alianță, spune Rogers.

Păcatele dependenței energetice față de Rusia trebuie să fie un semnal de avertizare pentru oricine vrea să se apropie de China. Din fericire, potrivit lui Rogers, opinia lui Macron conform căreia Europa ar trebui să se distanțeze de conflictul dintre SUA și China nu este împărtășită de alți lideri de țări europene.

„Este clar că centrul de greutate al determinării alianței s-a mutat spre est: Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București reprezintă noua coloană vertebrală a NATO, iar SUA ar trebui să își ajusteze politicile și poziția în consecință”, a conchis Rogers.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31