FILAT SAU FIECARE CU UNIREA… MĂ-SII

Ca să vedeți cum liderul PLDM este unionist sub steag rusesc!

Autor: Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută, mai precis pe 10.X.2023, rebotezatul președinte al PLDM Vlad Filat a declarat, nu la beție, că ”PLDM se bucură de răspîndirea înțelegerii necesității Unității sociale. În același timp, PLDM înțelege într-un mod anume termenul Unire”. Ca să vedeți cum Filat, sub ordin rusesc, și-a transformat obiectivul de unire a Republicii Moldova cu România într-un extemporal în care fiecare scrie una, iar la teză alta!

”PLDM nu cheamă la Unire împotriva cuiva. Așa gen de abordare avem azi la guvernare și efectele dramatice ale acestei abordări le cunoaște fiecare familie din Moldova”, a glăsuit ”gurul-curul politic” Filat. Păi, zicem noi, nu doar ”chemarea la Unire” îndeamnă la o poziționare împotriva cuiva, ci cam toate deciziile ori abordările politice, fie din perspectiva Puterii, fie a Opoziției. Proști consilieri și-a angajat Filat, ca și atunci cînd era premier!

”PLDM cheamă la Unire pentru a Construi și Dezvolta”, mai zice mortăciunea politică Filat, folosind niște diacritice ce parcă le vrea sacre. Pentru a ”Construi și Dezvolta” ce? Păi, mai realist, ar fi fost să spună ”a reconstrui”, din jalea pe care ”a construit-o el” cînd era la Putere, cînd a tras în piept UE în cîrdășie cu Ghimpu, Urechean și Plahotniuc. Pentru asta, însă, ar trebui să-și mărturisească păcatele. Ce să ”dezvolte” el acum? Ceea ce a subdezvoltat cînd era la Putere? Nu, el vrea să ”dezvolte” aceleași ”obiective comune” cu PSRM, PCRM, restul formațiunilor politice rusofile și, paradoxal, cu partidele controlate de către Ilan Șor, cel care l-a trimis, practic, în pușcărie! Cînd comanda vine de la Kremlin, Filat trebuie să înghită în sec și să se ferească să rostească numele banditului fugar în Israel! 

Ca să pară un ”politolog erudit”, Filat îl citează pe marele savant Nicolae Iorga, pe care sunt sigur că nu l-a citit și studiat, spunînd: ”Pe noi ne inspiră gîndul lui Nicolae Iorga că un partid nu are dreptul să existe decît atunci cînd e o energie în viața țării și nu încă o dezbinare”. Înțelege cineva cît de nerușinat este omul ăsta reintrat în politică la fel ca o curvă profesionistă care-și reface chirurgical himenul, ca să pară fată mare, și să se mărite cu un fraier?

Apogeul curvăsăriei politice a lui Filat îl observăm în final, cînd, apelînd la o ”înțelepciune veche”, spune: ”Poți amăgi un timp cîțiva oameni, dar nu poți amăgi permanent toți oamenii. Încetați să fraudați și să corupeți alegerile. Asta nu vă va ajuta să păstrați puterea. Asta vă va complica plecarea de la Putere”.

Ca să vedeți ce concluzii ori sentințe conclusive rostește Filat, inspirat fiind de o ”înțelepciune veche”, fără să aibă demnitatea de a se da pe sine drept exemplu nociv nedemn de urmat!

Păi, în orînduirea celor spuse de el din ”inspirația unei înțelepciuni vechi”, nu el este cel care a amăgit, un timp, nu doar pe moldoveni, ci chiar întreg Occidentul – UE și SUA? Filat, în realitate, zice că ”nu poți amăgi permanent toți oamenii” fiind absolut sigur că marea masă de moldoveni este cel mai ușor de amăgit, iar el asta și face acum.

Ultimele trei propoziții spuse de Filat – ”Încetați să fraudați și să corupeți alegerile. Asta nu vă va ajuta să păstrați puterea. Asta vă va complica plecarea de la Putere” – au o puternică încărcătură de natură personală și de siguranță într-o protecție rusească de care este sigur. Observați și tonul amenințător cînd vorbește despre complicarea plecării de la Putere a actualilor guvernanți! Aici Filat nu se referă doar la cît de complicată a fost plecarea lui de la Putere, ci la plecarea de la Putere a actualilor guvernați în contextul unei Rusii biruitoare în Ucraina și a teroriștilor grupării Hamas în Israel!

P. S. Filat se vrea iarăși la Putere, dar o să ajungă la o ”putere” cu accentul pe ”u”!