FEDERATIA DE TAEKWONDO WT PRIVESTE OPTIMIST IDEEA OBTINERII BILETELOR DE CALIFICARE LA JO

Federația Moldovenească de Taekwondo WT se arată optimistă privind obținerea biletelor de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor avea loc în vara anului 2024. Republica Moldova are tineri sportivi extrem de buni. Unul din principalele obiective ale Federației este dezvoltare taekwondo-ului în toată țara, așa ca în toate raioanele să existe o școală de taekwondo.

Președintele Federației Moldovenești de Taekwondo WT, Igor Iuzifovici, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că taekwondo-ul în Republica Moldova, versiunea olimpică, „trăiește cu viitorul”, cel puțin în următorii trei ani de pregătiri pentru Jocurile Olimpice din Paris. E devreme să se facă prognoze cine va participa la Jocurile Olimpice. Potrivit statisticii mondiale, un camion se naște la un milion de persoane care practică un anumit sport. Aici și pot fi făcute prognoze. În perspectivă, sînt fete și băieși care pot lua biletul pentru Jocurile Olimpice.

Iulia Nazarova, medaliată cu bronz la European Taekwondo Championship 2021 /OPEN WTE Under 21, a declarat că locul trei, pe care l-a obținut, este un rezultat bun, dar spera să obțină și aurul. Visează să ajungă la Jocurile Olimpice, să aducă o medalie în Moldova și să dea un exemplu viitoarei generații. Ea le-a trimis mesajul că, pentru a reuși, „sportivul are nevoie de sîrguință, muncă și malițiozitate”. Ea a adăugat că a mers la taekwondo de la 7 ani pentru că îi plăceau artele marțiale, iar acum sala de sport este ca o a doua casă, iar antrenorul ca un al doilea tată.

Antrenorul Iuliei Nazarova, Maxim Lebedev, a remarcat că la European Taekwondo Championship 2021 /OPEN WTE Under 21 discipola sa era cea mai mică din categoria de vîrstă. Indiferent de pandemie, taekwondo-ul se dezvoltă în Republica Moldova. Anul acesta au avut loc competiții la care au participat un număr record de cadeți – 60 la număr, pentru prima dată în istorie. Acum se va atrage mai mare atenția cadeților și juniorilor care arată rezultatele bune și pot reuși să arate performanță la Jocurile Olimpice din 2024, unde speră că Moldova va lua o medalie.

Arbitrul Ștefan Răilean a remarcat că Jocurile Olimpice nu pot fi comparate cu nicio altă competiție după nivelul de organizare, persoane implicate, bani investiți. Este important Moldova să participe la astfel de evenimente sportive și să se facă remarcată. Este fericit că a participat ca arbitru la Jocurile Olimpice și că experiența acumulată a adus-o în Republica Moldova pentru a o împărți cu alți colegi.

Un alt arbitru, Maxim Gaus, care a participat la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, a spus că a avut mari emoții, incomparabile cu cele trăite la alte competiții. Este impresionant faptul să vadă cum sportivii se antrenează și obțin rezultate frumoase, în pofida dizabilităților pe care le au. Arbitrul a îndemnat copiii să practice taekwondo, deoarece le oferă posibilitatea să se dezvolte multilateral, să facă cunoștință cu multe persoane, să aplice acest sport în multe situații, pot deveni pe viitor nu doar sportivi, dar și arbitri sau antrenori.

Sursa: IPN