FC SEVILLA A CÎŞTIGAT EUROPA LEAGUE

Echipa spaniolă Sevilla FC a cîştigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins formaţia portugheză Benfica Lisabona, cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare (0-0 la finalul prelungirilor), miercuri seara, în finala disputată pe ''Juventus Stadium'' din Torino.

Benfica a pierdut astfel a opta finală consecutivă în cupele europene şi a doua la rînd în competiţie, după 1-2 cu Chelsea anul trecut. După ce a cîştigat Cupa Campionilor Europeni în 1961 şi 1962, Benfica a pierdut apoi cinci finale ale CCE, în 1963, 1965, 1968, 1988 şi 1990, finala Cupei UEFA din 1983 şi cea a Europa League din 2013, iar acum cu Sevilla. ''Vulturii'' au disputat a treia lor finală în această competiţie. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica pierdea trofeul, după 0-1 şi 1-1 cu Anderlecht. Se poate spune că Benfica este în continuare victima ''blestemului lui Guttmann'': blestemul datează din anii '60, după ce antrenorul ungur Bela Guttmann a reuşit să aducă singurele două trofee de campioană a Europei din vitrina Benficăi. După ultimul succes, Guttmann a plecat la rivala FC Porto, dar înainte de a face acest pas, în urma unei divergenţe pe teme financiare cu conducerea clubului din capitala portugheză, tehnicianul a pronunţat faimoasele cuvinte: "Fără mine, clubul nu va mai cîştiga nicio finală europeană".

De partea cealaltă, Sevilla a cîştigat de două ori la rînd Cupa UEFA, în 2006 după un categoric 4-0 cu Middlesbrough, formaţie care eliminase Steaua în semifinale, şi în 2007, după 3-1 la loviturile de departajare cu Espanyol Barcelona (2-2 după prelungiri).

Spania are cele mai multe trofee în a doua competiţie europeană intercluburi — 14, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca şi Rusia şi Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia şi Ucraina au cîte un trofeu.

De remarcat faptul că de la transformarea competiţiei în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediţii (Fulham şi Chelsea) nefiind din peninsulă.

Jorge Jesus, antrenorul echipei Benfica Lisabona: "A fost un meci mare, o mare finală, în care Sevilla a cîştigat la penalty-uri, dar în timpul regulamentar de joc cred că am fost echipa mai bună. Am avut mai multe ocazii de gol dar nu am reuşit să înscriem. În fotbal, nu tot timpul cîştigă echipa mai bună. O felicit însă pe Sevilla pentru victorie".

Tehnicianul echipei FC Sevilla, Unai Emery, a declarat: "Benfica a fost, ca şi noi, o finalistă meritorie. Meciul a fost relativ echilibrat, deşi cei de la Benfica au presat pe final. S-a simţit oboseala. Însă dacă am învăţat un lucru, acesta este suferinţa. Jucătorii erau pregătiţi. Dedic victoria familiei mele şi prietenilor mei, stafului tehnic şi jucătorilor, care merită trofeul pentru munca şi dăruirea lor. Echipa a fost unită în momente dificile în această seară. Aceasta este o competiţie pe care fanii noştri o iubesc, pentru că am mai cîştigat-o de două ori. Nu contează care a fost echipa mai bună, ambele formaţii s-au luptat. Sevilla nu mai jucase în cupele europene de doi ani, astfel că doream să reuşim ceva special. Ştiam că va fi dificil, dar eram disperaţi să jucăm finala. Este minunat să ajungi într-o finală şi să o cîştigi", a spus Emery.