EXTREMA PRO-RUSĂ VREA DEZARMAREA TOTALĂ A ȚĂRII
Se cumpără radare pentru autoapărare, nu rachete de atac
Autor: Mihai CONȚIU
Forțele politice extremiste pro-ruse din Republica Moldova se revoltă furibund atunci cînd Statul poartă dialoguri și se angajează în inițiative cu partenerii occidentali în vederea întăririi capacității de apărare a Țării în fața iminenței unui atac extern, de tipul celui din Ucraina. Pentru aceste entități politice antinaționale, singura colaborare militară o văd exclusiv cu Rusia. Neutralitatea înscrisă în Constituție este o himeră, Rusia fiind cea care o sfidează prin ocuparea regiunii transnistrene cu arme și soldați ruși. Orice Țară din lume, neutră sau nu, este obligată să aibă un sistem performant de apărare națională în perspectiva unei intenții de invazie a unui Stat străin. În acest sens, cel mai edificator exemplu este neutra Elveție, care are o capacitate de apărare atît de performantă încît nu poate fi cucerită de nimeni.
Anul trecut, Republica Moldova a cumpărat un radar cu 14 de milioane de euro, iar MAN se pregătește să mai achiziționeze încă unul cu 20 de milioane de euro. Să reținem că este vorba despre radare de identificare a dronelor sau rachetelor de atac, care sunt atît de mult utilizate în războiul din Ucraina, nicidecum rachete, tancuri, elicoptere ori chiar drone, deși aceste ultime trei tipuri de unități ar putea deveni indispensabile Armatei, la un moment dat!
Cei care critică aceste achiziții, la unison cu Moscova, se tem ca nu cumva Republica Moldova să-și dezvolte capacitatea militară de apărare în eventualitatea unui atac extern, firește că rusesc. Constatăm, astfel, că acești politicieni moldoveni potrivnici achiziționării radarelor, a cooperării cu Franța ori NATO în operațiuni strict defensive sunt aliați de facto cu Armata rusă, nu cu Armata Țării ai cărei cetățeni sunt.
Fiind vorba despre aceste achiziții, săptămîna trecută, în Parlament, deputatul Vadim Fotescu de la fostul Partid ”Șor”, interzis în R. Moldova pentru activități îndreptate împotriva suveranităţii, independenţei și integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, s-a revoltat că Ministerul Apărării se pregătește să mai achiziționeze un radar cu 20 de milioane de euro, după ce primul a costat 14 milioane de euro ”și nu a văzut ultima dronă căzută pe teritoriul Republicii Moldova” (lansată de Federația Rusă împotriva Ucrainei). El, ca politician și ”expert militar” a spus că ”nici al doilea radar nu va vedea dronele, pentru că acestea sunt funcționale în cadrul unor sisteme complexe care costă miliarde”.
”Se pregătește Republica Moldova către o mobilizare sau acțiuni militare, sau cum să explicăm prezența experților militari străini pe teritoriul Republicii Moldova?”, l-a întrebat Fotescu, în limba rusă, pe premierul Dorin Recean.
Păi, în realitate, singurii militari străini și bine înarmați de pe teritoriul Republicii Moldova sunt cei ruși din Transnistria, dar se înțelege că Fotescu nu se gîndea la aceștia și nici nu a fost suficient de inteligent să priceapă cît de ridicol este formulînd o astfel de întrebare stupidă! Dîndu-se, chipurile, pacifist, Fotescu a spus că banii respectivi ar fi trebuit cheltuiți pe proiecte de infrastructură. Pentru infrastructură, ca militarii ruși să circule comod într-o eventuală invazie!
Lăsînd la o parte adevărul ignorat voit de către Fotescu – primul radar nu a fost achiziționat din surse bugetare și nici cel de-al doilea nu va fi, ci din cele 87 de milioane de euro oferite de UE Republicii Moldova între anii 2021-2023 pentru așa ceva –, orice moldovean rațional, patriot și dornic de libertare înțelege că Tara are nevoie nu doar de radare, ci și de tancuri, elicoptere, drone și sisteme de apărare antiaeriană. Da, Republica Moldova trebuie să fie pregătită de război, dar nu de un război de cucerire, ci unul de apărare, de apărare nu împotriva NATO sau UE, ci împotriva unei Rusii dornice de recucerire a Moldovei!