EXPERT ÎN SECURITATE: COMPANIILE AMERICANE DIN RUSIA TREBUIE SĂ PREGĂTEASCĂ PLANURI DE EVACUARE

Companiile americane cu operaţiuni în Rusia trebuie să se pregătească pentru creşterea tensiunilor actualizînd planurile de evacuare a personalului şi întărind securitatea sistemelor IT, a declarat un expert în securitatea companiilor, citat de Bloomberg.

De asemenea, companiile ar trebui să fie atente la o eventuală creştere a ostilităţii faţă de cetăţenii americani.

Deplasările neesenţiale în Rusia ar trebui amînate, a declarat Brian Michael Jenkins, consilier al preşedintelui RAND Corp, companie de cercetare care are contracte cu guverne şi companii.

"Şefii de companii trebuie să se aştepte la atacuri cibernetice", a spus el. Totodată, ar trebui să fie atenţi la graffiti sau orice alt semn al unei ostilităţi sporite faţă de americani şi să fie gata oricînd să evacueze personalul.

Companiile americane reprezintă cea mai importantă sursă de investiţii străine în Rusia, mai ales în domeniile tehnologie şi servicii financiare, potrivit unui raport din 2013 al Ernst & Young.

UE şi SUA au impus o primă serie de sancţiuni după ce Rusia a recunoscut Crimeea ca stat independent, constînd din restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru unii oficiali ruşi şi ucraineni.

Într-o a doua rundă, după anexarea Crimeei de către Rusia, UE a extins lista persoanelor vizate de sancţiuni, în timp ce Statele Unite au mers mai departe şi au luat decizia de a îngheţa activele unei bănci din Rusia. De asemenea, preşedintele american Barack Obama a semnat un ordin care face posibilă impunerea unor sancţiuni vizînd sectoare cheie ale economiei Rusiei, inclusiv fiannciar sau energetic.

Chiar dacă companiile americane cu investiţii în Rusia, precum General Electric şi Boeing, sînt tot mai îngrijorate, specialiştii afirmă că situaţia nu impune în prezent retragerea de pe această piaţă. (Mediafax)