EXERCITIILE MILITARE ALE RUSIEI IN CRIMEEA SUBMINEAZA PROCESUL DE SOLUTIONARE A CRIZEI UCRAINENE

Exerciţiile militare ale Rusiei în Crimeea subminează rezolvarea crizei din Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

«Orice aplicaţii militare ruse sau instalarea de arme în Crimeea, parte componentă a Ucrainei, subminează soluţionarea diplomatică paşnică a crizei, la originea căreia se află Rusia, la fel şi ocuparea în continuare prin forţă a peninsulei» ucrainene de către Moscova, a afirmat Jen Psaki, într-o conferinţă de presă.

Departamentul de Stat nu are nicio confirmare independentă cu privire la desfăşurarea de armament rusesc în Crimeea, a specificat aceeaşi purtătoare de cuvînt, întrebată despre amplasarea de rachete strategice ruse în peninsula din Marea Neagră.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării din Rusia declarase anterior că bombardiere strategice supersonice Tupolev 22-M3, capabile să poarte arme nucleare, vor fi desfăşurate în peninsula anexată în cadrul unor manevre militare ordonate de Vladimir Putin.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a sugerat joi, într-un interviu pentru Euronews, că peninsula Crimeea a devenit deja un «hub militar» şi că rachete, cu o rază de acţiune de 500 km, ar fi fost instalate acolo.

Sursa: Agerpres