Europolul a dezmembrat o retea de traficanti de migranti care folosea avioane private

O reţea infracţională care utiliza avioane private în traficul de migranţi a fost dezmembrată, fiind acuzată de trafic de persoane, fraude cu documente de identitate şi spălare de bani, au anunţat Vineri Europol şi Eurojust, ambele cu sediul la Haga, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cinci suspecţi au fost arestaţi pe 13 Septembrie în Belgia şi Italia. În aceeaşi zi, au fost efectuate şapte percheziţii – una în Belgia şi şase în Italia – care au dus la confiscarea a două avioane, a sumei de 80.000 de euro şi a unor echipamente utilizate pentru falsificarea documentelor de identitate. Suma de 173.000 de euro a fost îngheţată în Italia.

”Migranţii, în principal irakieni şi iranieni de origine kurdă, au urcat la bordul unor avioane private în Turcia şi au fost dotaţi cu paşapoarte diplomatice false. Totuşi, nu s-a ajuns niciodată în destinaţiile oficiale ale călătoriilor (în general Caraibe)”, au explicat cele două agenţii.

În timpul escalelor în diferite aeroporturi europene, în special în Austria, Franţa şi Germania, migranţii au coborît din avion, s-au debarasat de paşapoartele false şi au cerut azil în mod sistematic.

Suspecţii au facturat pînă la 20.000 de euro de persoană făcînd obiectul unui trafic. În perioada Octombrie – Decembrie 2020, cel puţin cinci operaţiuni de contrabandă au avut loc în cinci ţări europene diferite.

În afară de trafic de migranţi şi falsificare de documente de identitate, reţeaua este bănuită şi de emiterea unor cecuri false şi de escrocarea unor companii aeriene în scopul formării unei flote proprii.

La operaţiunea de destructurare a reţelei infracţionale au participat autorităţile austriece, belgiene, germane, franceze şi italiene, cu sprijinul celor două agenţii.

Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare poliţienească, a facilitat schimbul de informaţii operaţionale şi a furnizat sprijin analitic şi financiar. Eurojust, agenţia judiciară europeană, a susţinut autorităţile prin crearea şi finanţarea unei echipe comune de anchetă în Iunie 2021, prin organizarea de reuniuni de coordonare şi detaşarea unui analist şi a unui expert.