EURO 2024. GRUZINII SE CALIFICĂ ȘI DAU GOLGHETERUL FAZEI GRUPELOR

Georgia a produs o mică surpriză în ultima seară din faza grupelor și s-a calificat în rundele eliminatorii, după ce a bătut rezervele Portugaliei, 2-0.

Georgia a zburat oarecum sub radar în această fază a grupelor de la Euro 2024, fiind o echipă care a primit puțină atenție. A ajuns în premieră la un turneu final, după ce a cîștigat play-off-ul Ligii C din UEFA Nations League, iar, în din primele două meciuri din Germania a scos un singur punct. A pierdut cu 3-1 în fața Turciei, în prima etapă, în unul dintre cele mai spectaculoase meciuri de pînă acum, și a remizat cu Cehia, într-un joc în care a condus, dar în care a fost supusă unei mari presiuni de adversar.

Înaintea ultimei etape din grupa F, partida dintre Georgia și Portugalia n-a fost privită ca una de mare interes. Gruzinii au fost cotați cu puține șanse, cu toate că lusitanii erau deja calificați și aveau asigurat inclusiv primul loc. Aproape toți ochii erau îndreptați spre jocul de la Hamburg, dintre Cehia și Turcia, care ar fi trebuit să stabilească a doua clasată, dar și ultima calificată de pe locul al treilea. Georgia a stat însă la mîna sa și și-a jucat șansa. A început în forță partida, deschizînd scorul rapid (a marcat Kvaratshkhelia în minutul 2), după care a absorbit foarte bine presiunea portugheză, asta și datorită numeroaselor intervenții ale lui Mamardashvili. Iar apoi a venit și golul din penalty al lui Mikautadze (minutul 57), care a devenit lider solitar în clasamentul marcatorilor din această competiție.

Victoria Georgiei contra Portugaliei a dat peste cap mai multe calcule: a trimis acasă pe Ungaria, i-a adus un adversar mult mai greu României și unul mult mai ușor Angliei.

Grupa A. Clasament: 1. Germania (7 puncte), 2. Elveția (5), 3. Ungaria (3), 4. Scoția (1).

Grupa B. Clasament: 1. Spania (9), 2. Italia (5), 3. Croația (2), 4. Albania (1).

Grupa C. Clasament: 1. Anglia (5), 2. Danemarca (3), 3. Slovenia (3), 4. Serbia (2).

Grupa D. Clasament: 1. Austria (6), 2. Franța (5), 3. Țările de Jos (4), 4. Polonia (1).

Grupa E. Clasament: 1. România (4), 2. Belgia (4), 3. Slovacia (4), 4. Ucraina (4).

Grupa F. Clasament: 1. Portugalia (6), 2. Turcia (6), 3. Georgia (4), 4. Cehia (1).

În optimile de finală se întîlnesc:

29 iunie

• Elveția – Italia (Berlin), ora 19:00

• Germania – Danemarca (Dortmund), ora 22:00

30 iunie

• Anglia – Slovacia (Gelsenkirchen), ora 19:00

• Spania – Georgia (Koln), ora 22:00

1 iulie

• Franța – Belgia (Dusseldorf), ora 19:00

• Portugalia – Slovenia (Frankfurt), ora 22:00

2 iulie

• România – Țările de Jos (Munchen), ora 19:00

• Austria – Turcia (Leipzig), ora 22:00

Sursa: We Love Sport