EURO 2024. CROAȚIA PIERDE CALIFICAREA ÎN ULTIMELE SECUNDE

ALBANIA - SPANIA 0-1, CROAȚIA - ITALIA 1-1. Spania cîștigă grupa cu maxim de puncte și fără gol primit, iar dramatismul atinge cote incredibile între croați și italieni cu un gol care răstoarnă toate calculele la ultima fază a meciului!

După ce au cîștigat deja primele două meciuri cu Italia și Croația prin care și-au asigurat calificarea în optimi de pe primul loc în grupă, de la Fuente a trimis pe teren împotriva Albaniei o echipă de rezerve. Cam în asta și-au pus speranțele albanezii care căutau o victorie prin care să înregistreze o calificare istorică, dar cînd vorbim de echipa de rezerve a Spaniei spunem nume precum Joselu, Olmo sau Torres. Albanezii au început tare meciul susținuți de un public fantastic, dar au fost aduși destul de rapid la realitate la golul lui Ferran Torres încă din minutul 13. Conștienți că nu mai au ce pierde și ar avea doar de cîștigat, albanezii au ieșit mult mai montați de la cabine și au ratat cîteva ocazii importante, dar tabela a rămas neschimbată pînă la final, chiar dacă și spaniolii au irosit cîteva șanse bune. Spania se califică astfel de pe primul loc cu maxim de puncte și fără gol primit, singura care va îndeplini această primă performanță la finalul fazei grupelor.

Adevărata miză a fost însă la Leipzig între croați și italieni unde campioana europeană avea varianta remizei pentru calificarea în optimi, în timp ce penultima vicecampioană mondială trebuia să joace cartea pentru totul sau nimic. După o primă repriză în care Italia a fost echipa mai prezentă și a ratat cea mai mare ocazie la lovitura de cap a lui Bastoni apărată fantastic de Livakovic, partea secundă a adus-o pe Croația mult mai motivată și mai insistentă, iar ca o consecință în minutul 54 a primit și un penalty la un henț al lui Frattesi abia intrat pe teren. Modric a ratat însă penalty-ul, dar același Modric s-a găsit cîteva zeci de secunde mai tîrziu în careu la o minge pe care de data asta a trimis-o în poartă fără nicio speranță pentru Donnarumma. La 1-0, croații erau în optimi, în timp ce italienii cu doar 3 puncte și golaveraj -1 stăteau la mîna celorlalte rezultate și trebuiau să spere ca o altă echipă să cadă sub ea după deja Ungaria cu -3 golaveraj. Dar campioana europeană nu putea să se preteze la un asemenea scenariu și a căutat egalarea cu toate resursele și toate forțele pînă cînd a găsit-o, în minutul 90+8 la ultima fază a meciului cu un șut fantastic expediat de Mattia Zaccagni. Pînă la golul lui Modric se arătase un singur cartonaș galben, iar de atunci pînă la final alți 7 jucători au fost avertizați. Atît de crîncen a fost meciul decisiv pentru optimi. Pentru croați este cu atît mai dureros pentru că tot în prelungiri s-au văzut egalați și de Albania, minutul 90+5, iar în loc de 6 puncte cel mai probabil pleacă acum acasă cu doar 2. Probabil la fel de dureros este și faptul că acest meci ar putea reprezenta apusul unei generații. Astfel, deținătoarea trofeului merge în optimi să-și apere titlul, în timp ce croații își pregătesc bagajele. Pe lîngă italieni, de acest rezultat se bucură probabil la fel de mult și ungurii.

Spania și Italia merg în optimi, Croația e cu bagajele la ușă, iar Albania pleacă acasă.

Italia - Elveția este primul duel stabilit în tabloul optimilor.

Sursa: Cu si despre fotbal