EURO 2024. ȘAH-MAT LA CAMPIOANĂ

ELVEȚIA – ITALIA 2-0. Elvețienii au avut un meci la discreție încă din primele secunde ale meciului cînd italienii s-au pus pe două linii în fața propriei porți și au acceptat dominarea și schimbul de pase nestingherit al adversarilor. O abordare care s-a dovedit sinucigașă pentru Italia care a fost de nerecunoscut în prima repriză, iar în cursul normal al jocului Remo Freuler deschide scorul cu un șut aproape din centrul careului cu puțin timp înainte de pauză. Ceea ce se voia a fi o revenire și o atitudine de mare campioană din partea Italiei în repriza secundă s-a dovedit a fi de fapt conturarea dezastrului pentru că la 27 de secunde după ieșirea de la cabine Rubén Vargas trimite un șut fantastic direct în vinclu cu care îl învinge pe Donnarumma și prin care urcă scorul la un meritat 2-0. Cu un așa joc și o astfel de atitudine nici norocul nu a fost de partea italienilor care puteau să revină imediat pe tabelă la mingea respinsă neglijent de Schar și care a întîlnit doar bara. Abia după minutul 60 elvețienii le-au mai lăsat mingea și italienilor să paseze nestingheriți, total ineficient și nu pentru mult timp însă. Cu o astfel de desfășurare nici arbitrul nu s-a complicat mai mult și a acordat doar două minute de prelungiri.

Italia - Elveția este una dintre cele mai vechi întîlniri de pe continent și totodată una dintre cele mai des întîlnite. Fix acum 100 de ani, Elveția învingea Italia la Jocurile Olimpice și urma să o facă din nou la Mondial 30 de ani mai tîrziu, iar ceva mai recent, în grupele ultimului European pe care l-a și cîștigat Italia a învins cu 3-0, doar că semnalul de alarmă a venit imediat cînd Elveția a cîștigat grupa de calificare la Mondialul din Qatar și a trimis Italia la un baraj pe care avea să-l piardă. Italienii au pierdut acum din nou, extrem de autoritar, și îi lasă pe elvețieni să-și continue ascensiunea pe continent cu optimi și sferturi la ultimele două Europene și poate acum semifinale. Nimic nu este imposibil pentru niște elvețieni care acum 3 ani pe vremea asta egalau Franța pe Arena Națională de la 3-1 și o eliminau la loteria penalty-urilor, în condițiile în care francezii erau campionii mondiali în exercițiu. Ochii pe elvețieni.

GERMANIA – DANEMARCA 2-0. Pe o vreme nefavorabilă, cu puțin noroc, dar total meritat, Germania defilează către sferturi.

Nemții i-au luat tare pe danezi încă din primele secvențe ale meciului cînd s-au dus peste ei ca un tăvălug și au reușit să marcheze încă din minutul 4 prin Schlotterbeck, dar bucuria a fost de scurtă durată pentru că reușita a fost anulată din cauza unui fault în derularea fazei. Jocul s-a mai calmat după jumătate de oră de asalt german, iar apoi a fost complet întrerupt de arbitrul partidei după ce orașul Dortmund a fost acoperit de o furtună cu fulgere intense și o ploaie torențială cu grindină. Jucătorii au fost trimiși la cabine, iar abia după aproximativ un sfert de oră au revenit pe teren, întrerupere ce a părut să-i afecteze mai mult pe nemți pentru că au fost aproape să încaseze gol tocmai înainte de pauza dintre reprize. Dacă partea cu fulgerele este un lucru inedit la turneul final, abia acum începe paradoxul cînd Joachim Andersen marchează în debutul părții secunde și se bucură ca un nebun pentru primul său gol în echipa națională doar pentru ca reușita să fie anulată de VAR din cauza unui offside milimetric în construcția fazei, iar cîteva zeci de secunde mai tîrziu la faza imediat următoare același Andersen să fie lovit cu mingea în mînă în propriul careu și echipa sa să fie penalizată cu un penalty tot după intervenția VAR. Cît de ghinionist să fii?! În loc de 1-0 pentru Danemarca s-a făcut imediat 1-0 în dreptul Germaniei pentru că Havertz nu putea rata o asemenea oportunitate. A ratat însă alta singur cu Schmeichel după o preluare superbă în care a scăpat dintre trei jucători. Musiala a făcut 2-0 în minutul 68 după o minge lungă aruncată peste toată defensiva de autorul primului gol anulat, iar Wirtz și-a trecut și el numele pe lista ghinioniștilor cu o reușită anulată în prelungiri pentru un offside.

Germania se răzbună astfel pe danezi pentru înfrîngerea din finala Campionatului European din 1992 unde scandinavii au fost invitați doar pentru a fi la număr în locul iugoslavilor, dar niciun succes nu poate șterge amintirea urîtă a acelei finale. De atunci, Germania a mai întîlnit Danemarca de șapte ori, iar azi a reușit să o învingă abia pentru a doua oară. Pentru nemți urmează Spania sau Georgia în sferturi în foarte posibil reeditarea finalei din 2008 și un nou meci încărcat de dorința revanșei. Dacă pînă aici a fost relativ la îndemînă, abia de acum începe greul.

Sursa: Cu si despre fotbal