EURO 2016. SPANIA SI ITALIA INCEP CU O VICTORIE

Naționala de fotbal a Spaniei, deținătoarea titlului, a învins-o pe cea a Cehiei cu scorul de 1-0 (0-0), luni, la Toulouse, în Grupa D a Euro 2016. Ibericii au obținut o victorie meritată, după un gol venit foarte tîrziu, în minutul 87, datorat fundașului Gerard Pique, care a înscris cu capul din apropiere.

Italia, care și-a făcut jocul său obișnuit, cu apărare solidă și contraatacuri, s-a impus în faţa Belgiei prin golurile marcate de Emanuele Giaccherini (32) și Graziano Pelle (90+3) în cadrul Grupei E.

Belgia rămîne fără victorie în fața Italiei în ultimii 34 de ani. Echipa lui Wilmots este la primul meci după o serie de nouă în care nu marchează, ultima oară cînd nu a înscris într-un meci fiind în urmă cu 367 de zile, într-un meci din preliminarii cu Țara Galilor.

În celălalt meci al grupei, Irlanda și Suedia au terminat nedecis, 1-1. Următoarele meciuri vor fi Italia - Suedia, pe 17 iunie, pe Stade Municipal din Toulouse, și Belgia - Irlanda, pe 18 iunie, pe arena Matmut Atlantique din Bordeaux.

 

România, singura țară ai cărei jucători nu sînt născuți din părinți străini

Un studiu al Universităţii Dulles din Statele Unite analizează originile naţionale ale jucătorilor celor 24 de echipe participante la Campionatul European de Fotbal ce au debutat vineri, 10 iunie. Toate echipele europene – cu o singură excepţie – au jucători de origine străină.

Campionul european al diversităţii şi al multiculturalismului este Franţa cu 15 jucători cu origini străine. Belgia nu e departe cu 13 astfel de sportivi, iar Germania, pe locul 3, are 10 fotbalişti cu origini străine – dintre care 2 din Turcia, arată studiul instituției de învățămînt, citat de radioul France Inter, informează RFI România.

Rusia are un portar de origine braziliană, Portugalia are un mijlocaş de origine angoleză, Spania are un jucător cu rădăcini japoneze, Italia are un atacant de origine egipteană, Cehia are un jucător etiopian, polonezii au un apărător de sorginte braziliană, pînă şi Ungaria are un atacant sîrb şi un altul ceh.

O singură echipă este monocoloră, fiind singura excepţie printre cele 24 de participante la EURO 2016, iar aceasta este România. Toţi tricolorii sînt născuţi în România din părinţi români, notează sursa citată.

”Naţionaliştii maghiari, populiştii olandezi sau extrema dreaptă franceză se pot deci agita în zadar. Milioane de europeni vor aprecia şi aplauda jucători cu origini din lumea întreagă veniţi în Franţa ca să-şi reprezinte ţara lor şi Europa aşa cum este ea adică pluralistă, diversă şi tînără” mai scrie France Inter, încheie sursa citată.

Acest studiu survine în contextul în care politica multiculturalismului în Europa a fost pusă la grea încercare de criza migrației și a refugiaților, de atentatele teroriste comise în ultimul an, dar și de discursurile xenofobe ale europopuliștilor, extremiștilor și naționaliștilor care alimentează curente anti-imigraționiste și împotriva unui spirit multicultural.

Astfel, în baza argumentelor furnizate de France Inter, Euro 2016 va constitui un prilej în care suporterii germani îi vor aclama încă o dată pe Mesut Ozil (jucător german de origine turcă) sau pe Sami Khedira (de origine tunisiană), iar susținătorii Franței și Belgiei, țările zguduite de atacuri teroriste în 2015 și 2016, le vor face galerie celor 15, respectiv 13 sportivi cu origini străine.

 

Alertă de securitate pe Arena Stade de France

Un obiect suspect a fost găsit, luni, în incinta Arenei sportive Stade de France, în Paris. În urma verificărilor dăcute de pirotehnicieni autorităţile au stabilit că nu exista niciun pericol, informează site-ul ziarului L'Equipe.

Echipele pirotehnice au verificat obiectul suspect, găsit luni după-amiază în zona intrării E.

Stadionul a fost redeschis după doar cîteva minute, în contextul în care obiectul suspect s-a dovedit a fi inofensiv. Pe 13 iunie, la ora 18.00, pe Arena Stade de France a început meciul de fotbal Irlanda-Suedia, în cadrul Euro 2016.

Autorităţile franceze sînt în alertă maximă de teama unor atentate cu ocazia Euro 2016.

Membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au omorît 130 de persoane, la Paris, pe 13-14 noiembrie 2015.

 

Închisoare cu executare pentru 2 suporteri britanici

Primii doi suporteri britanici care au compărut în fața justiției pentru participarea lor la violentele incidente dinaintea și după meciul Anglia - Rusia de la Marsilia au fost condamnați luni la 2 și 3 luni de închisoare cu executare, cu mandat de aducere.

Ian Hepworth, un asistent medical de psihiatrie în vîrstă de 41 de ani, a fost condamnat de tribunalul corecțional din Marsilia la trei luni de închisoare cu executare și 2 ani de interdicție pe teritoriul francez.

Celălalt suporter englez, Alexander Booth, un șef bucătar în vîrstă de 20 de ani, a primit 2 ani de închisoare cu executare și 2 ani de interdicție pe teritoriul francez.

 

9 români reţinuţi de poliţia de la Paris

Probleme mari pentru o parte a suporterilor români care au făcut deplasarea în Franţa pentru a susţine echipa naţională a României. După o mobilizare exemplară la meciul cu ţara gazdă, din deschiderea EURO 2016, suporterii au renunţat la pace şi au apărut conflicte dure, informează ProSport.

După ce liderul PCH, Elias Bucurică, a fost bătut serios de membri Peluza Sud Steaua în apropierea Parc des Princes, fanii dinamovişti s-au răzbunat asupra unui grup de stelişti pe care i-au atacat într-un bar din Paris. Scandalul provocat a alertat forţele de ordine, iar sursele ProSport indică faptul că mai mulţi suporteri români din cele două galerii au fost ridicaţi de poliţie.

Informaţia este confirmată de biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, contactat de ProSport: "Ca urmare a demersurilor întreprinse de către Ambasada României la Paris, prin intermediul ataşatului de interne din cadrul misiunii diplomatice, pe lîngă autorităţile competente franceze, a rezultat că în urma altercaţiei au fost reţinuţi nouă cetăţeni români. Şapte dintre cetăţenii români au fost ulterior puşi în libertate, pentru alţi doi fiind prelungită măsura reţinerii.Pînă în acest moment, niciunul dintre cetăţenii români nu a solicitat asistenţă consulară din partea Ambasadei României la Paris".

 

Tabloul campionatului

Grupa D

Spania - Cehia 1-0. A marcat: 1-0 Gerard Pique (87).

Grupa E

Irlanda - Suedia 1-1. Au marcat: Wes Hoolahan (48) / Ciaran Clark (71 autogol)

Belgia - Italia 0-2. Au marcat: Emanuele Giaccherini (32), Graziano Pelle (90+3).

Sursa: Mediafax, romaniansoccer.ro, caleaeuropeana.ro