ETNICII RUȘI AR TREBUI SĂ FIE MÎNDRI CĂ SUNT CETĂȚENI MOLDOVENI

Apartenența la o etnie conlocuitoare nu poate să se suprapună interesului majoritar

Autor: Mihai CONȚIU

Conjunctural, interacționez cu o serie de moldoveni, inclusiv cu acei cetățeni moldoveni de origine etnică rusească. În ciuda atrocităților criminale pe care rușii le comit în Ucraina, surprinzător de mulți dintre aceștia sunt susținători ai invadatorilor ruși. Referindu-mă strict la etnicii ruși din Republica Moldova, voi încerca să fac doar cîteva precizări de bun simț. Strămoșii lor, practic, au fost strămutați aici de către puterea țaristă și de către sovietici în schimbul unor privilegii care-i plasau în poziții superioare – sociale, politice, culturale, economice etc. – față de moldovenii majoritari ajunși sub jugul rusesc. Etnici ruși de aici nu au un arbore genealogic legat de acest pămînt, dar au fost îndoctrinați să nu le pese. Pentru ei, Rusia este Țara Mamă, nu Republica Moldova ai cărei cetățeni sunt.

Acești etnici ruși nu știu nimic despre milioanele de crime ordonate de către Stalin pentru că au trecut pe lîngă urechile și știința lor. Au fost ”deportați privilegiați” aici ca să ocupe locurile celor deportați și uciși la ordinul lui Stalin aici ori în Siberia. Acum, de la distanță, acești etnici ruși îl adoră pe Vladimir Putin și îi aplaudă crimele pe care le ordonă în Ucraina. La modul cel mai real cu putină, etnicii ruși moldoveni trăiesc în cea mai ideală democrație. Ce s-ar întîmpla, însă, dacă s-ar ”auto-surghiuni” în Patria lor Mamă, Federația Rusă, să aibă aceleași ”drepturi democratice” pe care le au rușii din Federația Rusă, să fie înrolați în război și să ucidă ucraineni? Nu credeți că ar visa la democrația și libertățile din Republica Moldova așa cum visează un creștin la Raiul de după moarte?

În virtuțile respectării drepturilor fundamentale ale omului, minoritățile naționale trebuie să beneficieze de absolut toate libertățile de afirmare în Țările în care trăiesc, însă apartenența la o etnie conlocuitoare nu se poate suprapune dominant interesului majoritar al națiunii în care trăiesc, așa cum pretind etnicii ruși minoritari din Republica Moldova.

Slăbiciunea Statului moldovenesc constă și în aceea că nu i-a putut deștepta suficient pe etnici ruși minoritari ca să înțeleagă că trebuie să fie mîndri că sunt cetățeni ai Republicii Moldova, nu ai Statului terorist și criminal Federația Rusă! Slăbiciunea Statului moldovenesc constă și în aceea că nu i-a putut convinge pe etnicii minoritari ruși că, în realitate, nu au absolut nici o legătură cu o Federație Rusă criminală a lui Putin, că nu o cunosc decît din propaganda mincinoasă de la televiziuni, iar asta din confortul și libertățile democratice de care se bucură în Republica Moldova. Ajunși, prin absurd, sub dictatura lui Putin, acești minoritari etnici ruși cu cetățenie moldovenească ar ajunge pro-moldoveni și ar fi mîndri de cetățenia Republicii Moldova! Nu credeți?