ERDOGAN I-A SPUS LUI PUTIN CĂ VREA SĂ CONTRIBUIE LA ÎNCHEIEREA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi, a anunţat preşedinţia turcă, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul din Fîşia Gaza şi despre modalităţile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat preşedinţia turcă într-un comunicat emis la finalul întîlnirii dintre Erdogan şi Putin în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan.

Cu ocazia acestei întîlniri, Erdogan şi-a reiterat invitaţia făcută lui Putin de a efectua o vizită în Turcia, afirmînd că îl aşteaptă „cît mai curînd posibil”, informează EFE.

„Vă aştept, domnule preşedinte, cît mai curînd posibil în ţara mea”, a insistat Erdogan în discuţia purtată cu Putin, care, la rîndul său, i-a promis liderului turc că va veni „negreşit”.

 

Răspunsul Rusiei la propunerea lui Erdogan de a media pacea în Ucraina

Rusia respinge propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a spus miercuri lui Vladimir Putin că Ankara ar putea ajuta la încheierea războiului dintre Ucraina şi Rusia.

Purtătorul de cuvînt al lui Putin, Dmitri Peskov, a exclus orice rol de intermediar pentru liderul turc. „Nu, nu este posibil”, a declarat Peskov, cînd a fost întrebat de un jurnalist al televiziunii ruse dacă Erdogan şi-ar putea asuma un astfel de rol, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, care nu detaliază de ce Kremlinul s-a opus implicării lui Erdogan.

Spre deosebire de alţi lideri NATO, care au impus sancţiuni guvernului lui Putin, Erdogan a încercat să menţină relaţii bune atît cu Rusia, cît şi cu Ucraina pe tot parcursul conflictului, potrivit Reuters.

Turcia a jucat un rol-cheie în punerea în aplicare a unui acord care să garanteze că cerealele pot fi transportate în siguranţă din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a rămas în vigoare timp de un an. Tot în Turcia s-au desfăşurat, la începutul conflictului, negocieri pentru un armistiţiu care, susţine Putin, ar fi fost fructuoase, dar Ucraina a renunţat apoi brusc la acord.

 

Ce au mai discutat cei doi președinți

În acelaşi timp, preşedintele turc a salutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Turcia şi Rusia, în ciuda „dificultăţilor de moment”.

„Am observat o uşoară scădere a volumului schimburilor comerciale în ultimele luni, dar acesta rămîne la un nivel destul de ridicat, de 55 de miliarde, dacă îl calculăm în dolari”, a completat Putin.

Erdogan, la rîndul său, a afirmat că obiectivul actual este de a creşte comerţul bilateral la 100 miliarde de dolari.

Liderul rus a adăugat că toate proiectele majore implementate în comun de Moscova şi Ankara sînt puse în aplicare în conformitate cu termenele convenite: „Nu există nicio schimbare în acest sens!”.

Putin s-a referit, de asemenea, la cooperarea ruso-turcă în domeniul turismului şi a reamintit că numai anul trecut aproximativ șapte milioane de ruşi au vizitat Turcia.

La finele anului trecut, planurile lui Putin de a vizita Turcia, unde ultima oară s-a deplasat în ianuarie 2020 - înainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022 -, nu s-au materializat.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, în timp ce Belarusul este aşteptat să devină cel de-al zecelea membru al său în cadrul actualului summit, care începe miercuri seară cu un dineu informal şi va continua joi cu o reuniune a liderilor ţărilor membre şi statelor prietene.

Sursa: digi24.ro