Erdogan ameninta ca va expulza ambasadorii a zece tari care au indemnat la eliberarea unui opozant: "Ii dati cumva o lectie Turciei?"

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că va expulza ambasadorii a zece ţări, printre care Franţa, Germania şi SUA, după un apel în favoarea eliberării opozantului Osman Kavala lansat de aceste state, au informat Joi mass-media turce, transmite AFP.

"I-am spus ministrului nostru al Afacerilor Externe că nu ne putem permite să-i găzduim în ţara noastră", a declarat Erdogan, potrivit declaraţiilor sale reproduse de mai multe mass-media turce.

Într-un comunicat publicat Luni seara, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia şi SUA au îndemnat la o "soluţionare corectă şi rapidă a dosarului" Osman Kavala, editor şi mecena turc devenit ţintă a represaliilor regimului turc şi închis de patru ani fără un verdict.

"Îi daţi cumva o lecţie Turciei?", a reacţionat Preşedintele turc, subliniind că Justiţia turcă este "independentă", scrie Agerpres.

Turcia i-a convocat Marţi pe ambasadorii acestor zece ţări, apreciind drept "inacceptabil" apelul lor în favoarea eliberării opozantului Osman Kavala.

Acest opozant de 64 de ani, figură marcantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să destabilizeze Turcia.

El este luat în vizor în special pentru că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi. De asemenea, el este acuzat că a încercat să "răstoarne Guvernul" în timpul tentativei de lovitură de stat din 2016.

În Decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus "eliberarea imediată" a lui Osman Kavala, în van.

Osman Kavala va rămîne la închisoare pînă cel puţin pe 26 Noiembrie, a decis la începutul lui Octombrie un Tribunal din Istanbul, în pofida ameninţărilor europene cu sancţiuni împotriva Ankarei.

Consiliul Europei a ameninţat recent Ankara cu sancţiuni, care ar putea fi adoptate în timpul viitoarei sale sesiuni (30 Noiembrie-2 Decembrie), dacă opozantul nu va fi eliberat pînă atunci.