”Electoratul paralel” din diaspora si ilogica… tot paralela

Incultura mediatică de la Chișinău e la fel de periculoasă ca și coronavirusul

Mihai CONȚIU

Fără să-mi arog aere stupide de superioritate, nu pot, totuși, să nu constat ”bezna intelectuală”, cu excepțiile, puține, de rigoare, din capetele unor comentatori politici și jurnaliști de la Chișinău. Mă refer, în special, la acei care ”se mîndresc” cu diplome universitare, masterate ori doctorate obținute obscur de la o serie de facultăți… binevoitoare. După expunerea lui Igor Dodon din ziua de după primul tur al alegerilor prezidențiale de Luni, 2 Noiembrie, cîteva ”batalioane” de astfel de ”experți” s-au năpustit asupra acestuia, acuzîndu-l de agresivitate, de blasfemie chiar, asupra diasporei pentru că a calificat-o ca fiind un ”electorat paralel”.

”Măi, copiii ai durerilor neîmplinite”, îmi venea să le spun, ”dar nu este chiar așa?” Diaspora, în realitate, chiar este un electorat paralel. Cei mai mulți dintre moldovenii aflați în Occident, instinctual, dar inconștient, și-ar dori ca și Țara lor să fie la fel ca și Italia, Germania, SUA, Anglia, Franța etc. E o năzuință firească, doar că nici unuia nu-i trece prin tărtăcuță să compare evoluția istorică a Republicii Moldova cu aceste Țări. Ei cred că-și pot schimba, în bine, Țara doar printr-un vot, că, după votul lor, Moldova va ajunge la nivelul Țărilor occidentale în care ei muncesc pe brînci.

Electoratul paralel din Occident uită pe cine a lăsat acasă. Electoratul paralel ar trebui să știe că pentru prosperitatea Țării lor de origine nu-i suficient un vot acordat unui oarecare candidat, ci e nevoie de reîntoarcerea lor ACASĂ, indiferent de condițiile existente. Pentru aceasta, nu Statul trebuie să le ofere condiții ori privilegii, ci ei să fie cei care oferă ceva Țării, din perspectiva experiențelor, abilităților dobîndite!

Să revină acasă, să muncească aici, să se sacrifice pentru patria lor, să voteze din Moldova! Să fie conștienți că votul lor de aici va fi nu în favoarea bunăstării lor imediate, ci a Țării, a copiilor și nepoților lor! Să se gîndească la aceea că, de generații, astfel s-au sacrificat cei de odinioară din țările occidentale, în care ei s-au refugiat pentru bunăstarea lor personală, nicidecum pentru a contribui la un viitor prosper pentru Moldova! În loc să se revolte, ar trebui să se simtă rușinați sau vinovați din cauză că, din propria lor culpă instinctuală și egoistă, au acceptat meschin să se transforme în parte a unui electorat paralel!

Stînd, de exemplu, în Germania, ei își imaginează că, printr-un simplu vot, își aduc Moldova la nivelul acestei Țări superdezvoltate și civilizate! Civilizația și prosperitatea acestor Țări occidentale au fost plămădite prin sacrificiile unor generații băștinașe vreme de chiar și aproape două mii de ani. În realitate, acest electorat paralel este o emanație a unei gîndiri sau a unor instincte de tip colhoznic! N-am dreptate? Atenție că nu jignesc deloc acest electorat paralel, ci vreau doar vreau să-l aduc un pic cu picioarele pe… pămîntul moldovenesc! Strict pe cei revoltați din categoria electoratului paralel și… conjunctural!

Nistor Grigore 03.11.2020 - 15:24

Diaspora sustine anual economia R.Moldova cu zeci si sute de mii de euro trimisi familiilor lor sarace. Diaspora occidentala a vazut ce inseamna democratia si civilizatia, chestiuni pe care electoratul lui Dodon nu le cunoaste. Diaspora vrea democratie si civilizatie pt. R. Moldova, a-i jigni inseamna sa fii cinic sau prost.