ŞEDINŢĂ DE LUCRU PRIVIND SITUAŢIA ÎN ZONA DE SECURITATE

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a convocat, pe 27 aprilie, o şedinţă de lucru cu participarea factorilor de decizie din cadrul instituţiilor responsabile de situaţia în Zona de securitate, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

În cadrul şedinţei, a fost făcută o trecere în revistă a evenimentelor de ultimă oră din Zona de securitate, ca urmare a instalării ilicite a punctelor de control vamal în regiunea satului Varniţa. Totodată, au fost trasate sarcinile pentru perioada următoare.

Vicepremierul în exerciţiu Eugen Carpov a făcut o prezentare succintă a situaţiei, menţionînd că, urmare a acţiunilor întreprinse în cooperare cu partenerii internaţionali şi cu susţinerea populaţiei din localitate, s-a reuşit detensionarea acesteia. Ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a confirmat că cele patru vagoane instalate de structurile transnistrene au fost deja ridicate.

Participanţii la şedinţă au constatat cu regret că partea transnistreană continuă acţiunile unilaterale care pot submina procesul de reglementare şi pun în pericol atmosfera de încredere între cele două maluri ale Nistrului. În acest context, şeful interimar al Guvernului Republicii Moldova şi-a exprimat îngrijorarea şi a menţionat că aceeaşi atitudine a fost exprimată de către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare, cu care au fost purtate discuţii pe parcursul zilei de sîmbătă.

Premierul interimar a solicitat instituţiilor de resort monitorizarea riguroasă a situaţiei în regiune şi coordonarea eficientă a activităţilor. Iurie Leancă a subliniat importanţa menţinerii unui dialog activ cu toţi actorii implicaţi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, dar şi informarea populaţiei asupra evenimetelor ce au loc, pentru a preveni orice incidente şi a asigura stabilitatea şi ordinea publică în regiune.