ECONOMIA GERMANA TINJESTE DUPA PUTIN, IAR SUA INCHEIE AFACERI CONVENABILE CU RUSIA

Cu cîteva zile înainte de începerea summit-ului G7, reprezentanţii economiei germane critică tot mai dur excluderea Rusiei din formatul G8, scrie publicaţia germană Die Welt. Astfel, potrivit sursei citate, refuzul de a folosi asemenea ocazii ca summit-ul G7 pentru a restabili un dialog cu Kremlinul nu este decît „o posibilitate ratată” .

Consecinţele conflictului din Ucraina ricoşează dureros în economia Germaniei. „Din cauza sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, a căderii rublei şi a stagnării economiei ruse, volumul exportului german în Rusia a scăzut dramatic. Germania furniza Rusiei în primul rînd utilaje, automobile şi producţie chimică”, aminteşte publicaţia.

Pentru invitarea Rusiei la forumul neformal G7 a optat şi copreşedintele partidului verzilor, Simone Peter. „Ar fi fost util de a-l invita pe Putin la negocieri. Cuvîntul Rusiei are pondere în politica internaţională”, a spus Peter.

„…Dar în timp ce sancţiunile anti-ruseşti lovesc dur în companiile europene, concurenţii lor americani se folosesc de situaţie şi încheie afaceri convenabile”, scrie publicaţia germană Der Spiegel. Potrivit datelor statistice cu care operează publicaţia respectivă, în anul trecut schimbul de mărfuri între Rusia şi SUA a crescut cu 6%, în timp ce comerţul între Rusia şi Uniunea Europeană a scăzut cu 10%..

„Americanii au presat dur UE, ca să introducă sancţiuni. În acelaşi timp, SUA şi-a extins comerţul cu Rusia”, scrie publicaţia.

„Pe de o parte, noi nu acceptăm acţiunile Rusiei în Ucraina. Dar, în acelaşi timp,

nu putem accepta sancţiuni economice unilaterale împotriva Rusiei, deoarece acestea nu vor slăbi poziţiile Moscovei, dar vor conduce la pagube pentru companiile americane şi reducerea locurilor de muncă”, explică Der Spiegel raţiunile americanilor.

Sursa: Die Welt, Germania