După ţigani, vine rîndul moldovenilor să blocheze accesul României în spaţiul Schengen

Sunday Express: Sute de mii de moldoveni se folosesc de "portiţa" dublei cetăţenii şi se pregătesc să migreze în Marea Britanie cu paşapoarte româneşti

Există circa 300.000 de moldoveni, posesori de paşapoarte româneşti, care se pregătesc să migreze în Marea Britanie prin "uşa din dos", folosindu-se de "portiţa" dublei cetăţenii moldo-române spre spaţiul comunitar, notează Sunday Express.
Pentru obţinerea unui paşaport european, moldovenii nu trebuie decît să prezinte documente care să ateste că au origini din româneşti. România, ţară membră a UE, în acest scop, a mai deschis încă două noi consulate la Bălţi şi Cahul, pentru a face faţă cererii tot mai mari, scrie Sunday Express.

Publicaţia britanică mai afirmă că mulţi dintre potenţialii imigranţi moldoveni cu cetăţenie română au cazier pentru infracţiuni grave privind prostituţia şi traficul de fiinţe umane. În continuare, jurnaliştii de la Sunday Express accentuează faptul că eforturile Agenţiei britanice de Frontieră de "stopare a unui val de criminali şi violatori" sunt "inadecvate".

Într-un document publicat de UK Border Agency şi adresat stagiarilor, citat de Sunday Express, este notat: "Condamnări penale anterioare nu reprezintă un motiv întemeiat (pentru refuzul accesului), cu excepţia unor infracţiuni deosebit de grave, ca violul, crima sau traficul de droguri, sau riscului de recidivă în cazul unor infracţiuni minore".

"Aproximativ 226.507 persoane din Republica Moldova au obţinut cetăţenia română din 1991 şi pînă la 15 August 2011", declară Sergiu Panainte, de la Fundaţia Soros, citat de Sunday Express. El adăugă că "alte zeci de mii" au obţinut-o ulterior, "avînd în vedere urgentarea acestui proces". "Există o cerere mai mare ca niciodată din partea celor care vor paşaport românesc", declară pentru Sunday Express Anca Niculescu, în vîrstă de 21 de ani.

Jurnaliştii britanici spun că Traian Băsescu  alimentează acest "exod" moldovean, stabilind o ţintă de procesare a 10.000 de solicitări de paşapoarte lunar.