Duelul legislativ dintre UE si guvernarea de la Chisinau continuă
Plahotniuc, prins într-un cleşte cu două mînere cu care este strîns – unul extern, UE, iar celălalt intern, Preşedinţia şi socialiştii
Mihai CONŢIU
Este bine ştiut că majoritatea parlamentară controlată de către Vladimir Plahotniuc a obţinut voturile deputaţilor socialişti în privinţa aprobării sistemului mixt de votare în alegerile parlamentare printr-un şantaj de-a dreptul cinic. Iniţial, guvernanţii doreau introducerea votului uninominal, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru democraţia parlamentară a Republicii Moldova. Cu sau fără votul socialiştilor, majoritatea controlată de Plahotniuc ar fi aprobat în Parlament introducerea uninominalului. Din acest motiv, socialiştii au venit cu propunerea votului mixt, cu anumite condiţionalităţi, ca o formulă de compromis, iar asta spre a contracara o hegemonie parlamentară viitoare a altei majorităţi improvizate de PD după reţetele deja cunoscute. PD a fost nevoit să accepte acest compromis de dragul unui pluralism parlamentar cu care dorea să se legitimeze în Vest. Doar atît, pentru că imediat s-a văzut că guvernanţii vor să răstălmăcească legislativ acest sistem de votare în propriul lor interes, de a rămîne la Putere!
Chiar şi în această situaţie, socialiştii ştiau de la bun început că au de partea lor o serie de atuuri care să-i determine să revină asupra deciziei iniţiale, iar asta în condiţiile în care actualii guvernanţi vor să schimbe permanent regulile de joc în timpul jocului. În plus, socialiştii mai au de partea lor o realitate care-l dezavantajează pe Plahotniuc – deşi se ştie că PSRM va cîştiga detaşat alegerile parlamentare din 2018 pe sistemul de vot proporţional, UE nu este de acord nici cu votul uninominal, nici cu cel mixt. În contextul în care PD nu va respecta întrutotul condiţiile puse de socialişti atunci cînd au admis votul mixt, aceştia pot ieși din comisiile de creare a circumscripțiilor și pot anunța că pun sub semnul întrebării legitimitatea următoarelor alegeri parlamentare, după cum a declarat chiar şi Preşedintele Dodon.
În şedinţa de Marţi, 3 Octombrie, PE a pus la zid guvernarea
Şedinţa Parlamentului European (PE) din ziua de Marţi, 3 Octombrie, a fost una destul de usturătoare pentru guvernarea şi majoritatea parlamentară controlate de la Chişinău şi, în particular, pentru Plahotniuc. Practic, toate luările de cuvînt ale eurodeputaţilor au demonstrat că UE nu mai are nici un pic de încredere în această guvernare, că trişează în modul cel mai vulgar şi cinic cu europenii şi moldovenii atunci cînd vorbeşte despre integrarea europeană, iar viitoarele finanţări sunt pasibile de blocaj. Pentru că spaţiul nu ne permite, vă oferim doar cîteva din intervenţiile eurodeputaţilor:
Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova în PE: „Este deja a treia oară, în ultimele cinci luni, cînd discutăm despre RM. Nu mi-aş dori acest tip de atenţie. În RM este o lipsă de consens politic naţional. Mă adresez autorităţilor din RM, nu vă aşteptaţi că-l vom face noi. Consensul politic trebuie construit zilnic la Chişinău, Bălţi, etc. Adoptarea legii electorale nu a fost mişcarea pe care noi o aşteptam. Recomandările Comisiei de la Veneţia au fost ignorate.”
Jiří Mastalka: „RM este membru al Parteneriatului Estic din 2009. Din păcate, aşteptările nu au fost împlinite, nici ale noastre şi nici ale societăţii din RM. Corupţia este în creştere, ţara este condusă de oligarhi, societatea civilă nu este ascultată. Am auzit promisiuni de reforme în justiţie, combatere a corupţie, etc. Înţelegem că schimbarea sistemului electoral ţine de dreptul suveran al ţării, dar trebuie să ne gîndim dacă e bine cînd se planifică să se concentreze puterea în mîinile unei singure persoane.”
Igor Šoltes: „Nu vedem rostul de a oferi asistenţă financiară RM, dacă aceste fonduri nu fac decît să dispară aşa cum au dispărut banii din bănci. Corupţia este în creştere…”
Knut Fleckenstein: „Este nevoie să fim sceptici. Aşa-numitul Guvern proeuropean nu face decît să ducă ţara dintr-un scandal în altul. Oamenii nu mai ştiu dacă aşa e calea UE. Nu, nu este. Este şi vina noastră, pentru că uneori ne-am uitat în altă parte. Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei trebuie să dea roade cît mai rapid.”
Ulterior, grupul PPE, care deţine majoritatea decizională în PE, a emis un comunicat de presă din care cităm: "Solicităm ca ajutorul financiar al UE pentru Republica Moldova să fie înghețat pînă cînd impactul modificărilor legislative din legea electorală a RM va fi evaluat cu atenție. Susținem suspendarea oricăror plăți viitoare din asistența macrofinanciară." "Schimbarea propusă în sistemul electoral din RM de la un sistem proporțional la un sistem mixt a ridicat îngrijorări serioase atît pe plan intern, cît și pe plan extern. Aceasta a fost introdusă în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția și a temerilor cu privire la riscurile de influențare a candidaților, introducerea circumscripțiilor cu mandat unic, praguri excesive de reprezentare parlamentară în componenta proporțională și riscuri de reprezentare necorespunzătoare a minorităților și femeilor", potrivit deputatului european Andrey Kovatchev, responsabil în numele Grupului PPE pentru rezoluția care va fi adoptată ulterior.
Contraatacul lui Dodon. Jocurile nu sunt încă făcute în chestiunea votului mixt
Marţi seara, tot pe 3 Octombrie, în cadrul unei emisiuni moderate de Iurie Roșca la postul NTV Moldova, Președintele Igor Dodon a declarat că este împotrivă ca cei 51 de deputați, care urmează să fie aleși în cadrul circumscripțiilor uninominale, să fie aleși în două tururi. Mai mult, Dodon spune că, dacă reprezentanții PD vor face această schimbare în legislația electorală, atunci va veni cu inițiativa ca alegerile parlamentare din 2018 să aibă loc în baza sistemului proporțional.
„Eu nu voi deschide toate cărțile, dar din partea lor poți să te aștepți la orice. Ei pot să schimbe regulile de joc în timpul jocului și să facă diferite interpretări prin intermediul Curții Constituționale. Dacă vor dori să facă aceste schimbări prin Parlament, va dura, iar eu nu voi semna aceste legi. Aprobarea repetată durează undeva 30 de zile, iar recomandările europenilor spun foarte clar că regulile nu pot fi schimbate cu un an înainte de alegeri. Totuși, europenii au mai închis ochii anterior la unele fapte similare, dacă ne amintim de referendumul din 2010”, a declarat Dodon.
Vorbind despre tentativa de modificare a legislației electorale prin care deputații din circumscripții să fie aleși în două tururi, şeful statului a spus: „Ei ar putea să facă aceste modificări, dar eu vă spun, în premieră, că socialiștii vor ieși din comisiile de creare a circumscripțiilor și vor anunța că pun sub semnul întrebării legitimitatea următoarelor alegeri parlamentare. Dacă o să se depășească anumite limite, atunci Președintele va ieși cu o inițiativă legislativă ca alegerile în baza sistemului mixt să nu aibă loc în 2018, dar în 2022. Și argumentul ar fi că societatea nu este pregătită pentru asta. Socialiștii au în sondaje 50% și vor pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor. Și partidele de dreapta, cel mai probabil, nu vor participa la scrutin, iar partidul de guvernămînt va fi într-o situație deloc ușoară”.
Totodată, Preşedintele Dodon a mai vorbit că sunt foarte multe suspiciuni în legătură cu aprobarea sistemului mixt: „Și așa sunt suspiciuni… Am discutat ieri cu europenii referitor la legitimitatea următoarelor alegeri. Fiecare element din procedura de implementare a sistemului mixt este foarte importantă. Dacă vor fi suspiciuni suplimentare, de exemplu dacă socialiștii vor părăsi comisiile, atunci guvernării îi va fi foarte dificil”.
În consecinţă, constatăm că Plahotniuc este prins într-un cleşte cu două mînere cu care este strîns – unul extern, UE, iar celălalt intern, Preşedinţia şi socialiştii! Unde se vor plasa PPDA, PAS, PLDM şi PUN?