DOUA RECORDURI, UN SINGUR OM: MANFRED KALTZ

Competiție fondată în 1963, Bundesliga a colecționat numeroase recorduri, ca oricare alt campionat de fotbal al lumii, dar două se remarcă în mod deosebit, fiindcă sînt deținute de același jucător: Manfred Kaltz.

Fostul fundaș central al lui Hamburg a marcat 76 de goluri în prima ligă a Germaniei, dintre care 53 din lovituri de la 11 metri, record absolut în Bundesliga. În total, Kaltz a executat 60 de penalty-uri, ratînd doar șapte. Dar aceste ratări nu reprezintă cel mai rău lucru din cariera jucătorului, care este umbrită de cele șase autogoluri pe care le-a contabilizat de-a lungul timpului. Cifra, reprezintă de asemenea un record în istoria celei dintîi divizii nemțești.

Manfred Kaltz s-a născut pe 6 ianuarie 1953 și a evoluat în 594 de meciuri pentru Hamburg și de 69 de ori pentru echipa națională a RFG-ului între 1975 și 1983. Spre finalul carierei a jucat și în Franța la Bordeaux și Mulhouse, dar în istoria fotbalului va rămîne pentru realizările sale din Bundesliga. Pe lîngă cele două recorduri el a devenit celebru și pentru pasele pe care le dădea cu piciorul drept. Manfred imprima atît de mult efect mingii, încît traiectoria acesteia descria o banană, ceea ce a și generat numele de “alint” al paselor, centrări-banană.

Mircea DOMINTE