DOUĂ COMPANII PETROLIERE AU ANUNŢAT O NOUĂ REDUCERE A PREŢURILOR LA CARBURANŢI

O mare companie petrolieră a notificat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că va ieftini, de la 15 decembrie, motorina şi benzina cu 35 de bani şi respectiv 30 de bani, iar gazul lichefiat cu 20 de bani.

Preţurile la pompă la staţiile de alimentare la cea mai solicitată benzină Premium vor coborî la 17.60 lei per litru, faţă de 17.90 lei cît costa anterior. Staţiile PECO vor afişa şi noi preţuri la motorina Euro, respectiv 16.52 pentru un litru, şi gazul lichefiat - 10,32 lei per litru.

Este a treia reducere consecutivă, cu începere din luna octombrie 2014, a preţurilor de vînzare a benzinei şi motorinei, operată de această companie, şi prima ieftinire a gazului lichefiat după scumpirea acestuia în luna august curent.

ANRE a mai fost anunţată de către o altă companie petrolieră despre reducerea uşoară, cu începere de astăzi, a preţurilor de vînzare cu ridicata şi cu amănuntul a benzinei. Preţul cu ridicata a benzinei cu cifra octanică A95 se va diminua cu 87 bani, pînă la 15,54 lei per litru, iar preţul cu amănuntul cu 8 bani, pînă la 17,92 lei per litru.

Diminuarea preţurilor la produsele petroliere este determinată de micşorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotaţiilor petrolului la bursele internaţionale. ANRE consideră că şi alte companii petroliere din ţară au tot temeiul să procedeze la revizuirea preţurilor de vînzare cu amănuntul a benzinei şi motorinei.

Potrivit Legii privind produsele petroliere, preţurile cu amănuntul la benzină şi motorină sînt stabilite de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc reieşind din preţurile de vînzare cu ridicata şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicîndu-se o rată de rentabilitate de pînă la 10 la sută, prevăzută de metodologia menţionată.

Ultima reducere a preţurilor la benzină şi motorină a fost operată la 18 noiembrie, cînd cele mai mari companii petroliere au ieftinit benzina şi motorina cu 20 de bani per litru.

Sursa: Moldpres