DORIN RECEAN S-A ÎNTÎLNIT LA SEDIUL NATO CU JENS STOLTENBERG

Sprijinul consecvent al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în implementarea reformelor și dezvoltarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, precum și aprofundarea cooperării cu Alianța au fost subiectele discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, dar și cu membrii Consiliului General NATO, desfășurat, astăzi, la Bruxelles.

În cadrul Consiliului, o sesiune a fost dedicată situației din Republica Moldova și ajutorului pe care statele membre îl pot acorda țării noastre pentru menținerea păcii, stabilității și întărirea capacităților de apărare și ordine publică.

Oficialii s-au referit la amenințările la adresa securității naționale, precum dezinformarea și atacurile hibride, șantajul energetic rusesc și încercările de destabilizare a societății pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană.

Șeful Executivului a menționat că Republica Moldova își dorește să extindă cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică pentru modernizarea forțelor armate, consolidarea rezilienței și schimbului de experiență în domeniul comunicării strategice. În context, premierul Dorin Recean a mulțumit membrilor Consiliului NATO pentru adoptarea setului de măsuri de sprijinire a Republicii Moldova și a pachetului de asistență, aprobat în februarie, pentru consolidarea capacității de apărare a țării noastre.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forțele armate și să creștem reziliența națională. Vom face eforturi și mai mari în acest sens, alături de prietenii noștri, pentru a dezvolta reziliența societății, a instituțiilor, dar și capacitățile noastre de apărare”, a spus la Bruxelles, prim-ministrul Dorin Recean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a referit la presiunile Federației Ruse asupra Republicii Moldova, menționînd că Alianța susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre și solicită Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Oficialul a reconfirmat angajamentul de aprofundare a parteneriatului și oferire a asistenței necesare pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării noastre.

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și solicităm Rusiei să-și retragă forțele de pe teritoriul țării dumneavoastră. Puteți conta pe asistența noastră continuă. La începutul acestui an, NATO a convenit asupra unui pachet substanțial, pentru a vă ajuta să consolidați securitatea cibernetică și comunicarea strategică, dar și să puteți îmbunătăți capacitatea de apărare. Și la Summitul de la Vilnius am convenit să continuăm să intensificăm cooperarea noastră sectorială și politică”, a menționat oficialul NATO.

La final, prim-ministrul Dorin Recean a reiterat faptul că Republica Moldova va contribui în continuare la consolidarea securității și stabilității europene și internaționale, prin participarea la misiuni de menținere a păcii.

Sursa: gov.md