DOI ANTREPRENORI MOLDOVENI SE AFLĂ DE PESTE 8 LUNI ÎN DETENŢIE ILEGALĂ ÎN TIRASPOL

Cetăţenii Republicii Moldova, Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc, cofondatorii întreprinderii „Varniţa Unicum”, se află în arest ilegal în regiunea transnistreană de pe 15 noiembrie 2013. Asociaţia Promo-LEX bate alarma, deoarece bărbaţii sînt deţinuţi în condiţii inumane, avînd nevoie de asistenţă medicală urgentă.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, a comunicat că reţinerea celor doi antreprenori a avut loc din cauza unui conflict iscat între Beşleaga şi aşa-numitul ministru de interne din regiunea transnistreană. Mai exact, Vitalii Beşleaga a fost consilier local în satul Varniţa din raionul Bender, cînd administraţia de la Tiraspol a decis să instaleze în apropierea acestei localităţi puncte de control vamal, iar oamenii s-au împotrivit. Vitalii Beşleaga a fost prezent la faţa locului, cînd se încerca instalarea posturilor şi s-a confruntat cu aşa-zisul ministru. După acest caz au început presiunile asupra întreprinderii al cărei fondator este Vitalii Beşleaga.

Fratele lui Vitalii Beşleaga, Alexandru, a comunicat că după cîţiva ani de la fondarea întreprinderii „Varniţa Unicum”, reprezentanţii administraţiei transnistrene au cerut înregistrarea acesteia la Tiraspol, pentru a putea activa „fără probleme” în Zona de Securitate. Aceştia au acceptat să o înregistreze „pentru a nu avea probleme” şi, pînă la reţinerea celor doi cofondatori, întreprinderea, care achita impozite şi la Chişinău, şi la Tiraspol, a activat în regim normal.

Alexandru Beşleaga a menţionat că, după ce fratele său a avut probleme cu un reprezentant al administraţiei transnistrene, li s-a estorcat suma de 150 de mii de dolari. Vitalii Beşleaga, la 13 noiembrie 2013, în dimineaţa zilei, le-a dat estorcatorilor 50 de mii de dolari. Altă parte a sumei a primit indicaţia să o ducă într-un loc anume. Procesul de transmitere a banilor a fost filmat, iar ulterior, după ce Beşleaga a refuzat să dea restul banilor pînă la 150 de mii de dolari, i-a fost atacată întreprinderea de unde s-a ridicat o sumă de bani şi un camion cu apă minerală de marca „Varniţa Unicum”. Peste 2 zile, a fost arestat Vitalii Beşleaga şi partenerul său de afaceri, Serghei Bevziuc, cu acuzaţia că ar da mită. Cel din urmă este o victimă colaterală a conflictului dintre Beşleaga şi administraţia transnistreană.

Avocatul lui Vitalii Beşleaga, Vladimir Maimust, spune că este absolut clar că cei doi au fost reţinuţi pe motive politice, deoarece unul s-a opus regimului separatist, iar altul a fost folosit doar ca pretext. Vladimir Maimust subliniază că Beşleaga are nevoie de control repetat la medicul endocrinolog fiind bolnav de diabet zaharat, iar Bevziuc are nevoie de o intervenţie chirurgicală. Cei doi sînt deţinuţi în condiţii inumane, iar administraţia neconstituţională a decis să le prelungească arestul cu încă 2 luni.

Potrivit declaraţiilor de la conferinţa de presă, autorităţile de la Chişinău au intentat o cauză penală doar pentru faptul că reprezentanţi ai administraţiei neconstituţionale au intrat pe teritoriul întreprinderii de unde au sustras acte şi bunuri materiale.

Sursa: IPN