DISCURSUL PRIM-MINISTRULUI MAIA SANDU IN CADRUL FORUMULUI „REFORMAREA JUSTITIEI SI COMBATEREA CORUPTIEI”

Justiția nu este doar un domeniu important într-un stat democratic, justiția este un concept social care îi afectează pe toți cetățenii țării. Ce trebuie să înțelegem noi, cei care elaborăm strategii și formulăm priorități, este că pentru oameni justiția înseamnă DREPTATE. Iar dreptatea înseamnă că noi toți sîntem egali în fața legii, că drepturile noastre sînt respectate, iar încălcările se pedepsesc după aceleași reguli, indiferent de cine sîntem, din ce partid politic facem parte, cîți bani avem sau cît de aproape sîntem de putere. Trebuie să recunoaștem că în țara noastră, în ultima perioadă, a lipsit cu desăvîrșire dreptatea. Noi am promis în repetate rînduri și anume acest deziderat trebuie să-l îndeplinim în primul rînd prin acțiunile noastre – să facem dreptate celor corecți și să-i pedepsim pe cei care au comis abuzuri și care au furat.

Cel mai dureros pentru oameni a fost situația în care ei încercau să supraviețuiască în condiții dificile, cu salarii mici, fiind impuși să trăiască după regulile incorecte ale celor de la putere, iar, în același timp, un grup de persoane furau statul de miliarde prin tot felul de scheme, făceau contrabandă, își însușeau proprietăți publice la preț de nimic și nu erau sancționați pentru acest lucru. Regulile de joc trebuie schimbate, astfel încît oamenii să simtă că este dreptate în țară, iar legea trebuie să devină egală pentru toți.

Este important să accentuăm acest lucru: fără o justiție independentă și responsabilă, eforturile din alte domenii riscă să devină zadarnice și de scurtă durată. Fără o justiție independentă, nu vom reuși să construim un stat funcțional, care să asigure securitatea și bunăstarea cetățenilor săi. Fără a pedepsi persoanele vinovate de corupția mare și a ne asigura că asemenea scheme nu se vor mai înfăptui în viitor, nu vom putea reda nici încrederea cetățenilor în Republica Moldova și nici pe cea a partenerilor de dezvoltare.

Ați auzit vreodată vreun politician care să spună că nu vrea justiție independentă? Sau că vrea ca hoții să fie protejați? Sau că îți dorește ca procurori, judecători corupți să fie promovați în funcție? Evident că nu. Tocmai de aceea despre justiție nu trebuie doar să vorbim frumos și corect, să scriem legi bune pe care le implementăm prost, să planificăm pe hîrtie acțiuni fără a acționa în realitate. E timpul să deplasăm accentele de la a vorbi despre justiție spre a acționa pentru justiție.

În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au fost adoptate multe legi și amendamente legislative și au fost întreprinse mai multe acțiuni care ar fi trebuit să sporească independența și buna funcționare a justiției:

- În 2011 a fost adoptată o Strategie de reformare a sectorului justiției, care urma să fie implementată pînă în anul 2017.

- În 2016 a fost adoptată o nouă Lege a procuraturii.

- În același an au fost adoptate două legi în domeniul integrității: Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legea privind declararea averii și intereselor personale.

- În 2014 și în 2018 s-a vorbit despre îmbunătățirea mecanismului de selecție și evaluare a judecătorilor.

- Încă din anul 2013 fiecare judecător a primit acces la asistent judiciar.

- Un lucru la fel de important, au fost majorate salariile judecătorilor și procurorilor. Este important acest aspect ținînd cont de cît de mici sînt salariile în general în Republica Moldova pentru ceilalți, pentru majoritatea cetățenilor, și în situația în care avem un buget auster.

În ciuda tuturor modificărilor în domeniul justiției, lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească. Sîntem obligați să spunem ferm și fără ezitare că procurorii și judecătorii nu au acționat și continuă să nu acționeze independent. Justiția a protejat grupurile de interese, nu oamenii, a fost aservită puterii și a permis furturi mari din bani publici fără nicio sancțiune. Impunitatea celor care au torturat și au dat ordine să fie torturați tinerii în urma evenimentelor din 2009, impunitatea în urma scandalului „Pădurea Domnească”, frauda bancară și lipsa progresului real de investigare a acesteia, spălarea zecilor de miliarde de dolari prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, anularea alegerilor locale din Chișinău, deciziile rușinoase ale Curții Constituționale de acum o lună, cazuri documentate de justiție selectivă și dosare politice, toate acestea arată că justiția în Republica Moldova nu a fost independentă și nu și-a îndeplinit misiunea. Ultimii ani au arătat tuturor că Republica Moldova a ajuns un stat capturat nu pentru că i-ar lipsi un cadru legal bun, ci pentru că au existat oameni care au fost mai presus de lege.

Pentru că în sistemul justiției au fost promovați oameni corupți și vulnerabili. Pentru că multe persoane din instituțiile statului au permis și au închis ochii la fărădelegi. Pentru că cei care trebuiau să respecte legea o încălcau fără consecințe. Pentru că tot sistemul de justiție a fost pus în slujba unui grup restrîns de criminali, nu în slujba oamenilor.

Am venit anterior cu o adresare către procurori. Vreau sa reiterez acest mesaj către judecători și către procurori – cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece. Nu așteptați un alt stăpîn. Unicul stăpîn trebuie să fie legea.Iar dacă Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor nu vor acționa prompt și ferm pentru eliminarea acestor oameni care au comis abuzuri de-a lungul timpului din funcțiile de conducere, vom fi nevoiți să luăm măsuri legislative prin care să modificăm componența și competențele CSM și CSP.

Vom face tot posibilul pentru eliberarea instituțiilor de drept din mîinile celor care și-au bătut joc de ele în ultimii ani. Ne propunem reforma Curții Supreme de Justiție. Această reformă trebuie să construiască o instituție care să promoveze judecători profesioniști și cu verticalitate.

În același timp, vreau să cred că există judecători și procurori, ofițeri de urmărire penală, inspectori de integritate, specialiști în organele de drept, care sînt onești, integri, competenți, dar cărora nu li s-a permis să activeze liber și în conformitate cu legea. Dacă este adevărat, atunci dvs. puteți asigura schimbarea necesară, vă puteți îndeplini misiunea în libertate și cu demnitate. Ați jurat să respectați Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor. Respectați-vă acel jurămînt! Nu vă lăsați intimidați și nu admiteți imixtiune în activitatea voastră. Scrieți, vorbiți, ieșiți în presă, dacă vreți. Luptați la fel cum au luptat oamenii cînd au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile. La fel cum au luptat cei care s-au pronunțat împotriva regimului oligarhic și au riscat să fie intimidați, interceptați sau arestați. Aceste riscuri nu planează asupra dumneavoastră astăzi. Aveți șansa să demonstrați țării că sistemul se poate schimba din interior. În caz contrar, schimbarea va trebui să vină din exterior. Și ea va veni, dacă va fi nevoie, foarte curînd.

În încheiere,vreau să accentuez, în special pentru toți judecătorii, procurorii și inspectorii de integritate – nu așteptați și nu acceptați indicații de undeva. Nu tratați funcțiile dumneavoastră ca pe un privilegiu personal, ci ca pe un serviciu public în folosul cetățeanului. Exercitați-vă funcțiile cu demnitate, redobîndiți-vă independența și haideți să lucrăm împreună pentru a cîștiga încrederea societății în justiție.

Îmi doresc, împreună cu toți cetățenii, ca ASTĂZI justiția sa fie liberă și echitabilă. Îmi doresc ca de ASTĂZI toți procurorii și judecătorii să fie cinstiți și să lucreze pentru oameni. Nu mai avem răbdare și vrem cu toții ca odată și pentru totdeauna Moldova să fie slujită de o justiție dreaptă. Dar vreau să accentuez pentru toți cei care ne privesc - noi nu vom merge niciodată la încălcarea legii, fie și pentru o cauză dreaptă. Dacă vrem să construim un sistem corect, atunci trebuie să acționăm corect. Nu putem reforma justiția prin acțiuni injuste. Nu putem aduce legea în capul mesei prin acțiuni la limita legii. Obiectivul nostru este de a reforma sistemul de justiție în mod ireversibil și de a asigura independența instituțiilor statului. Procesul de creare a unei justiții echitabile durează și implică mult efort și participare din partea tuturor. Însă vom facem tot posibilul ca, în cel mai scurt timp, dreptatea să redevină prioritatea sistemului de justiție, așa cum democrația, transparența și interesul național au redevenit acum principii de bază ale guvernării.

Sursa: gov.md