DISCURSUL COORDONATORULUI REZIDENT ONU NICOLA HARRINGTON-BUHAY CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE A FORŢELOR ONU DE MENŢINERE A PĂCII

În numele Naţiunilor Unite, este un privilegiu de a fi alături de voi astăzi.

Forţele ONU de menţinere a păcii au o istorie lungă. Din 1948 un milion de pacificatori au participat în 70 de operaţiuni pe patru continente. Astăzi în cele şaisprezece misiuni ONU activează 116.000 militari din 120 de ţări.

Este un privilegiu pentru noi să contăm pe Republica Moldova ca parte a acestei comunităţi globale. Salutăm prezenţa voastră în misiunile din lume, inclusiv în Africa şi Balcani. Salutăm curajul şi dorinţa voastră de a purta căştile albastre şi de a acţiona sub drapelul ONU. Apreciem enorm contribuţia voastră la stabilizarea comunităţilor, protejarea civililor, promovarea normelor de drept şi a drepturilor omului, deseori cu un mare risc personal.

Anul trecut, 106 pacificatori şi-au pierdut viaţa la datorie. Sîntem îndureraţi pentru fiecare dintre aceşti oameni curajoşi. Noi ne re-angajăm pentru cauza de menţinere a păcii pentru care şi-au pierdut viaţa.

Pe o notă mai pozitivă, salutăm prima femeie Comandant al Forţelor în cadrul unei operaţiuni ONU de menţinere a păcii în Cipru. Avem încrederea că ea – împreună cu alte femei care fac parte din forţele de menţinere a păcii - va fi un model pozitiv pentru a inspira şi abilita alte femei şi fete.

În această Zi Internaţională, permiteţi-mi în numele Organizaţiei Naţiunilor Unite să mulţumesc Republicii Moldova şi întregului personal al Armatei Naţionale care a fost şi va fi parte a operaţiunilor ONU de menţinere a păcii. Mulţumim tuturor care au făcut acest lucru posibil. Profesionalismul, devotamentul şi angajamentul reprezentă Republica Moldova la cel mai înalt nivel.

În numele Secretarului General ONU şi al Departamentului ONU de menţinere a păcii, vă aduc sincere mulţumiri pentru dedicaţia personală şi profesională faţă de misiunea ONU.
Dedicaţia dumneavoastră evidenţiază angajamentul Republicii Moldova de a ajuta toate popoarele să obţină o pace durabilă pentru crearea unei lumi mai bune pentru toţi.
Mulţumesc.

29 mai 2014