Dictatorul criminal Putin și veteranii moldoveni

După Război, URSS a semănat doar moarte în Țările anexate

Mihai CONȚIU

Pe data de 4 Mai, Președintele rus, Vladimir Putin, i-a felicitat și pe veteranii moldoveni ai celui de-Al Doilea Război Mondial, cu prilejul aniversării a  78 de ani de la Marea Victorie. Mesajul semnat de liderul de la Kremlin a fost publicat de Ambasada Rusiei la Chișinău.Le doresc veteranilor din Moldova sănătate, mulți ani și forță, iar cetățenilor Republicii Moldova pace și bunăstare”, se arată în mesaj.

În contextul războiului criminal ordonat de Putin în Ucraina, vorbind din perspective strict morale, mesajul lui Putin este o ofensă extrem de gravă adusă veteranilor moldoveni, motiv pentru care, cred, aceștia ar fi trebuit să-l denunțe.

Prin crimele împotriva umanității comise de ruși în Ucraina la ordinul lui, prin războiul pe care l-a declarat întregii lumi civilizate, Putin încearcă, cel puțin în fața rușilor lui, să-și pună propria-i personalitate în oglindă cu cea a lui Stalin – pentru ruși, Stalin a fost cîștigătorul suprem al celui de-Al Doilea Război Mondial; pentru ruși, Stalin a învins nazismul și pe Hitler, fostul lui aliat cu care, în realitate, au declanșat războiul. Acum, Putin se vrea a fi un al doilea Stalin, îndobitocindu-i pe ruși cu convingerea că el luptă cu ”nazismul ucrainean, european și american”.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, URSS a semănat doar moarte, teroare și înapoiere în absolut toate Țările pe care le-a inclus în componența ei teritorială, dar și în toate Statele europene care au intrat în sfera de influență a Moscovei. ”Marea Victorie” a URSS a adus o foamete teribilă, care a provocat și acte de canibalism, în Ucraina și în teritoriul actualei Republici Moldova, ca să ne oprim doar la aceste două exemple.

De foamete și poate și canibalism au avut parte și veteranii de război ori rudele lor apropiate.

Dramele teribile ale multor veterani au constat și în aceea că unii dintre ei, mai întîi, au luptat ca soldați ai Armatei regale române, iar mai apoi ca soldați ai URSS. Inevitabil, au existat și poate că mai sunt încă veterani care venerează Armata sovietică pentru care au luptat. Inevitabil, poate că există veterani care-l venerează pe Putin, în pofida evidențelor crimelor pe care el le-a ordonat. Acestora nu le poți spune că au luptat într-un război care nu a fost a lor, că au luptat într-un război declanșat de Hitler și Stalin, în parteneriat de reîmpărțire a Europei. Degeaba le spui unor astfel de veterani că SUA au ajutat decisiv URSS și pe Stalin ca să nu cadă în ghearele Germaniei lui Hitler, ajutîndu-l astfel să ajungă la masa învingătorilor de război.

”Marea Victorie” a URSS a fost marea înfrîngere a moldovenilor. Rușii ”i-au eliberat” de naziști și de români ca să-i ocupe pentru totdeauna, conform intențiilor avute. Să nu uităm că întoarcerea armelor de către români a scurtat războiul cu 6 luni. În urma negocierilor de pace, actualul teritoriu al Republicii Moldova a intrat în componența URSS, iar României i s-a impus comunismul.

Cînd Armata rusă a intrat în acest teritoriu, soldații ruși s-au comportat cu moldovenii la fel cum procedează acum ostașii mercenari ruși cu ucrainenii. Cînd rușii au intrat în actualul teritoriu, ca fostă regiune a României regale, aici au găsit o civilizație pe care ei nu și-o puteau imagina.

Un exemplu picant, înscris în cîteva cărți de istorie, conform izvoarelor istorice: Rusoaicele din Armata rusă care a trecut pe aici confiscau și furau și ele din casele băștinașilor la fel ca și brutele nesimțite de soldați. Astfel, au fost văzute cîteva defilînd prin centrul Chișinăului, seara, în ceea ce ele credeau că sunt rochii sexy de gală furate de la moldovence. În realitate, nu erau rochii de gală, ci furouri de noapte, dar, de, de unde să știe rusoaicele ce-s alea dacă nu văzuseră așa ceva în viața lor?

Acum las la latitudinea cititorului să decidă dacă, din perspective morale măcar, felicitarea lui Putin ar fi trebuit denunțată!