DECLARAŢIILE PREMIERULUI IURIE LEANCĂ ÎN DEBUTUL ŞEDINŢEI CABINETULUI DE MINIŞTRI DIN 23 IULIE 2014

„Stimaţi colegi,.

Ieri, împreună cu ministrul Bumacov, am avut o întrevedere cu producătorii de mere, prune, cu procesatorii, cu exportatorii de fructe din Republica Moldova. Contextul îl cunoaşteţi - sancţiunile impuse de către partenerii noştri din Rusia. Noi urmează să mai discutăm cu ei – înţeleg, domnule ministru, că aţi primit o invitaţie la nivel de experţi să mai trimitem la Moscova o echipă de experţi, sper să ne ajute aceste consultări. Am avut deja două runde, dar nu am înţeles care sînt problemele, însă dacă dînşii sînt interesaţi, noi bineînţeles că trebuie să răspundem, să mergem şi să discutăm. Sper că argumentele noastre, eventual ar putea schimba această atitudine. Încă o dată, este dreptul lor să ia anumite decizii, dar noi trebuie să avem grijă de acest sector extrem de important al economiei din Republica Moldova.

Discuţia de ieri a fost una bună, utilă, dar nu a fost simplă. Fiindcă, deşi noi toţi ne aşteptam - sau, cel puţin, nu excludeam - o astfel de decizie a Moscovei pe fructe, pe legume, pe conserve, aceasta a fost luată şi toată lumea acum aşteaptă soluţii miraculoase din partea Guvernului. Din punctul meu de vedere, ceea ce trebuie să facem noi este să asigurăm accesul la o piaţă previzibilă, o piaţă unde politica nu influenţează regulile comerciale. Aici am convenit deja cum avansăm. Sigur că trebuie să ne gîndim la anumite măsuri compensatorii, fiindcă oricum anumite pierderi vor fi, dar aşa cum am convenit şi ieri, trebuie să amortizăm aceste pierderi şi să-i ajutăm pe producătorii de fructe. Domnule ministru, cele 20 de milioane de lei au fost deja alocate Ministerului. Sigur mai aşteptăm aceste două zile, dacă nimeni nu contestă decizia noastră. Asta înseamnă că de luni banii vor fi la Dvs., dar pînă atunci vreau să avem un mecanism. Împreună cu colegii de la Educaţie, Armată, din instituţiile preşcolare, facem aşa încît merele în această perioadă să ajungă la cei care trebuie să le consume, pentru că asta e foarte important pentru ei.

Vom discuta cum să suplinim Fondul pentru subvenţionare, fiindcă, din păcate, ceea ce am alocat, deşi este mult mai mult decît în anii precedenţi, acum nu e suficient. Vom găsi formule de a suplini, sigur că în baza unor calcule făcute foarte minuţios. Astăzi, vom avea şi o întîlnire cu reprezentantul Băncii Mondiale, să vedem cum pot şi ei să ne sprijine, iar mîine ne vedem cu băncile comerciale, căci o problemă care există şi pentru producătorii de fructe şi legume, dar şi pentru cei de vinuri, sînt datoriile istorice şi mai recente. Şi dacă am putea avea o înţelegere - cum să reeşalonăm aceste datorii -, cred că ar fi un sprijin real pentru cei implicaţi în economia reală. Am vorbit cu dl viceprim-ministru Candu, să vedem cum putem să aducem şi pe poliţele magazinelor din Moldova mai multe produse bune, moldoveneşti. Consumul pe piaţa internă trebuie să fie orientat pe ceea ce este gustos, calitativ, şi ca preţ accesibil. Şi produsele noastre corespund acestor criterii.

Trebuie să mai discutăm şi cu Moldova-Gaz, şi cu Fenosa, nu le cer să nu perceapă acum plăţile pentru serviciile prestate, dar eventual un anumit regim mai tolerant, acolo unde sînt situaţii obiective... Şi încă o rugăminte la acest subiect - s-au mai referit producătorii ieri la anumite probleme cu instituţiile de control. Nu ştiu de ce se întîmplă în ţara noastră că, de regulă, cei care ar trebui să fie susţinuţi, uneori sînt supuşi acestor controale excesive, fie la nivel central, fie la nivel local. Am vorbit deja şi cu instituţiile care se subordonează Ministerului Agriculturii, fiindcă, dacă la nivel central funcţionează de regulă mult mai bine aceeaşi agenţie de plăţi, la nivel raional documentele se tergiversează deseori pînă ajung la destinaţie. Şi vă rog foarte mult pe toţi să ajutăm în mod special acum şi să avem un sistem pe care să-l facem după asta unul absolut funcţional, să-i ajutăm pe aceşti producători.

Vă rog să vorbiţi cu toate instituţiile subordonate, pe verticală şi orizontală, astfel încît atitudinea să fie corectă şi prietenoasă, în mod special, faţă de cei care scot bunurile moldoveneşti pe pieţele din afară. Voi monitoriza personal ca atitudinea să fie una corectă. Ne vom întîlni sistematic cu producătorii şi sper să găsim soluţii.

Şi încă un subiect, care vizează activitatea întreprinderilor din Zona Economică Liberă din Bălţi. Dle viceprim-ministru, ştiu că aţi preluat iniţiativa, ştiu că Ministerul Mediului s-a implicat. Dar am o rugăminte - nu plasaţi responsabilitatea pe companiile din Germania sau din Austria în cazul respectiv. Eu niciodată nu fac diferenţiere între investitori. Ai noştri trebuie să fie la fel de protejaţi ca şi cei din străinătate, doar că aici vreau să văd această analiză, cine este de vină - de unde provin aceste emisii care creează probleme? Avem nevoie de o atitudine favorabilă faţă de noi şi nu de una ce creează probleme şi mi s-a spus că accentele puţin s-au inversat. Deci, vă rog, dle viceministru, mai analizaţi în continuare, fiindcă este important să facem aşa încît pe viitor să nu mai avem astfel de probleme.

Noi vrem să atragem investiţii în Republica Moldova!

Mulţumesc”.

Sursa: Moldpres

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39