DECLARAȚIA PREȘEDINTEI REPUBLICII MOLDOVA, MAIA SANDU, LA FINALUL SUMMIT-ULUI COMUNITĂȚII POLITICE EUROPENE

Doamnelor și domnilor, vă mulțumim foarte mult că v-ați alăturat la conferința noastră de presă de la sfîrșitul acestui summit al Comunității Politice Europene.

A fost o plăcere să găzduim summitul liderilor din toată Europa aici, în Moldova, în satul Bulboaca.

Aceasta a fost prima adunare CPE care a avut loc într-o țară din afara UE și sîntem atît de mîndri că am putut să-i primim pe toți aici.

Și sîntem incredibil de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Întreaga Comunitate s-a reunit pentru a sprijini efortul: România, Franța, Suedia, Regatul Unit, Elveția și, bineînțeles, Consiliul European, precum și ceilalți parteneri de dezvoltare ai Moldovei.

Astăzi, aici, la numai 20 de kilometri de Ucraina, am reunit continentul pentru a reafirma hotărîrea noastră colectivă și puternică de a readuce pacea în Europa.

Astăzi, ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este amenințată.

Am arătat că sîntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de după cel de-al Doilea Război Mondial – și împotriva încălcărilor dreptului internațional.

I-am spus președintelui Zelenski că vom fi alături de Ucraina atît cît va fi nevoie. În calitate de președintă a Moldovei, știu că, dacă nu ar fi rezistența și curajul Ucrainei, propria mea țară ar fi amenințată.

Astăzi am vorbit despre securitate. Am vorbit despre necesitatea de a proteja continentul european de războaie, agresiuni și amenințări hibride.

Am convenit cu toții că vom continua eforturile de a integra și mai mult continentul printr-o mai bună coordonare strategică, o mai bună conectivitate și acțiuni comune asupra rezilienței energetice și climei. Am convenit să intensificăm eforturile comune pentru a consolida securitatea cibernetică și fizică a infrastructurii critice europene, inclusiv a rețelelor electrice.

Acțiunile noastre comune vor lega mai strîns familia noastră europeană.

Acțiunile noastre comune vor face Europa mai puternică. Ne vor face pe noi să fim mai în siguranță.

Am recunoscut cu toții că Comunitatea Politică Europeană, bazîndu-se pe succesul primei reuniuni de la Praga, este o oportunitate unică de angajament și de îmbunătățire a relațiilor bilaterale. CPE ne permite să stabilim cele mai bune modalități de a accelera acele proiecte și idei care vor aduce beneficii tuturor cetățenilor noștri.

Aceste angajamente bilaterale ne permit, de asemenea, să avansăm în încercarea de a soluționa conflictele care încă aruncă o umbră asupra continentului nostru.

Aceste întîlniri sînt o oportunitate pentru noi toți de a îmbunătăți comunicarea, care este temelia unei Europe mai pașnice.

Aș dori să le mulțumesc tuturor liderilor pentru că sînt alături de Moldova. Prezența Dumneavoastră aici este o dovadă puternică că Moldova nu este singură. Îmi exprim recunoștința în numele tuturor cetățenilor noștri.

Prezența Dumneavoastră ne face mîndri că am găzduit acest summit. Prezența Dumneavoastră ne face mai încrezători ca niciodată în viitorul nostru ca țară pașnică, democratică și liberă. O țară care se află pe o cale ireversibilă de aderare la Uniunea Europeană.

În timp ce summitul nostru s-a concentrat în special pe chestiuni de importanță paneuropeană, acesta ne-a permis, de asemenea, să accelerăm în Moldova proiecte concrete care aprofundează integrarea cu restul Europei.

Am văzut o serie de rezultate tangibile pentru Moldova.

Ieri, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, am anunțat că tarifele de roaming în UE pentru moldoveni vor fi eliminate treptat de la 1 ianuarie a anului viitor. Acest progres semnificativ este rezultatul eforturilor noastre neobosite și, aș vrea să-i mulțumesc din suflet președintelui Macron, care a fost un adept al acestei cauze și a contribuit la edificarea sprijinului în întreaga UE pentru a transforma această cauză în realitate. Le mulțumesc omologilor și prietenilor din întreaga UE care au susținut acest proiect prioritar pentru Moldova.

De-a lungul săptămînii trecute, partenerii noștri europeni au luat măsuri decisive pentru a ne ajuta să facem față amenințărilor hibride.

Sancțiunile UE anunțate recent, propuse de România, vor ajuta la oprirea oligarhilor și a criminalilor care încearcă să destabilizeze Moldova.

Misiunea de Parteneriat UE-Moldova, recent lansată, ne va ajuta să protejăm stabilitatea. Finanțarea sub formă de grant din partea Norvegiei, anunțată în marja summitului de astăzi, ne va consolida rezistența energetică și stabilitatea economică.

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

Summitul de astăzi a arătat cît de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană. Am arătat că sîntem o familie. O familie puternică și unită de națiuni europene care acționează împreună pentru a face continentul mai puternic. Mai unit. Mai pașnic.

Vă mulțumesc că sînteți aici. Vă mulțumesc pentru prezență și sprijin. Vă rog să fiți sigur că puteți conta întotdeauna pe Moldova ca membru activ al familiei noastre europene – o familie care lucrează împreună pentru a face continentul nostru mai sigur, mai stabil și mai integrat.

Acestea fiind spuse, îi predau ștafeta premierului Sanchez, a cărui țară va găzdui următorul summit al Comunității Politice Europene. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Dumneavoastră pentru a asigura continuitatea formatului și a discuțiilor.