DE PE TERENUL DE CRICKET, IN POARTA LUI LIVERPOOL
În 2005, Jerzy Dudek i-a înnebunit pe atacanții lui AC Milan cu mișcările pe care le-a făcut la loviturile de departajare, în finala Ligii Campionilor. Echipa sa, Liverpool a cîștigat trofeul și datorită lui, fiindcă a apărat lovitura decisivă, executată de Șevcenko.
Dar unduirile de șarpe ale portarului polonez nu sînt fără precedent în istoria lui FC Liverpool. Tot un goalkeeper de-al “cormoranilor” a făcut senzație în ultimul act al Cupei Campionilor Europeni din 1984, cînd alb-roșii au cîștigat tot la punctul cu var. Unul dintre personajele de atunci a fost în mod cert Bruce Grobbelaar. Fotbalistul din Zimbabwe are o istorie pe cît de complexă, pe atît de interesantă.
S-a născut în 1957 în Africa de Sud, dar a plecat să joace fotbal în Canada! Inițial, Grobbelaar era un foarte talentat jucător de cricket și chiar putea primi o bursă din SUA unde ar fi urmat să practice baseballul. Dar fotbalul era visul său, iar norocul lui s-a numit Tom Saunders, scouterul lui Liverpool, care l-a remarcat pe vremea cînd evolua pentru echipa engleză Crewe Alexandra. De fapt, Saunders l-a văzut în chiar ultima partidă pe care Bruce a jucat-o la acel club și în care a reușit să înscrie, din penalty, singurul gol din carieră. Așadar, în 1980 portarul semnează cu FC Liverpool, dar debutează un an mai tîrziu, în august cînd echipa sa pierde cu 0-1 meciul de pe terenul lui Wolverhampton.
Pînă în 1994, Grobbelaar a fost scos din poarta “cormoranilor” foarte rar și a strîns un total de 627 de meciuri în toate competițiile. Pe lîngă Cupa Campionilor cîștigată în 1984 a mai cucerit cu Liverpool șase titluri (1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990), trei Cupe (1986, 1989, 1992) și trei Cupe ale Ligii (1982, 1983, 1984). Dar Bruce s-a făcut remarcat și altfel. Faptul că a jucat atîția ani pentru o echipă de acest calibru pare cu atît mai surprinzător cu cît, țara pe care a reprezentat-o a fost Zimbabwe. Un stat african fără nicio performanță notabilă în lumea fotbalului. De altfel, portarul a devenit primul fotbalist de pe Continentul Negru care a cucerit Cupa Campionilor Europeni. Practic, locul de titular în poarta lui Liverpool și l-a pierdut tocmai din cauza încăpățînării de a juca în echipa reprezentativă. Deși a strîns numai 33 de selecții, cele mai multe s-au consumat între 1992 și 1998.
Grobbelaar este african, dar nu și cetățean de culoare, ceea ce l-a pus în incredibila postură de a face remarci rasiste pe terenul de fotbal. Și asta nu e tot, fiindcă portarul chiar și-a “altoit” unii coechipieri pe teren, cînd aceștia au comis greșeli. Un caz celebru este acela al agresiunii asupra lui Steve McManaman, ce a avut loc la începutul anilor 90, într-un derby cu Everton. Tînărul englez făcuse o greșeală din care a rezultat un gol, iar Bruce i-a aplicat o corecție de față cu toată lumea. Temperament vulcanic, el a comis de-a lungul timpului și gafe incredibile, din cauza faptului că stătea departe de propria poartă, iar în 1994 a fost acuzat, în urma unui material apărut în The Sun, de trucarea unor meciuri. Nimeni nu a știut dacă zimbabwezul a fost într-adevăr implicat în așa ceva, dar sigur este că în 1997 el a dat în judecată publicația, pentru prejudicierea imaginii. Grobbelaar a pierdut procesul și a fost obligat să plătească 500 de mii de lire sterline drept cheltuieli de judecată. Nu a putut acoperi suma și a fost declarat falit.
Mircea DOMINTE